Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне

03 април 2024 08:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 372
Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне

Спектакълът "Птицата на щастието" на Държавен куклен театър - Сливен проведе първото си турне, съобщиха на пресконференция днес организаторите. Той е създаден по мотиви от ромски приказки и легенди по проекта "Вдъхновение - изкуство за промяна" на културната институция, с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).

 

В пиесата, заедно с актьорите на ДКТ-Сливен, участват ученици от училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в Сливен, в които се обучават деца от ромски произход.

 

Спектакълът бе изигран на сцените на различни културни институции, включително Народно читалище "Съгласие – Напредък 1870" в град Котел, Читалище "Надежда-1869" в село Градец, Театър “Минко Балкански” в град Нова Загора и Читалище “Гео Милев-1926” в село Ягода. Турнето на "Птицата на щастието" приключи с последните представления в училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин", откъдето са и децата участници.

 

Както БТА писа премиерата на спектакъла бе на 26 януари в залата на ДКТ-Сливен, а в публиката бяха техните семейства, съученици, както и други деца с принос за пиесата. Режисьор е Евелина Кьосовска, сценографията е на Наталия Гочева, музиката на композитора Пламен Мирчев – Мирона.

 

Инициативата, която е със силен фокус върху ромската общност, цели да подобри информираността за изкуство и култура сред етническите и културни малцинства.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Куклен театър Сливен