Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва седмицата посветена на 203-годишнината от рождението на Георги Раковски в Котел

10 април 2024 08:55, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 155
Програма

На 10 април (сряда), с изложба на ученическо творчество – „Символът на нашето училище“, започва в Котел серията от мероприятия посветени на 203-ата годишнина от рождението на Георги Раковски. Събитието е с начален час 9:30 часа, в залата на Туристическия информационен център /ТИЦ/. Негов организатор е средно училище „Георги Ст. Раковски“. По-късно, отново в ТИЦ- Котел ще бъде открита изложба от ръчно тъкани изделия. Тя е под надслов „Вълшебни нишки“, а нейн автор е Росица Станева. Програмата продължава от 10:30 часа с кулинарен уъркшоп. Той се организира отново от местното училище и в него участие ще вземат ученици от професионална паралелка „Готвачи“. Пред гражданите и гостите на Котел младежите ще представят уникалната технология за приготвянето на любимата баница на Раковски като с дегустацията завърши първия ден, посветен на годишнината му.

 

11 април (четвъртък) отново ще бъде ден изпълнен с ученически прояви. Първата от тях е с начален час 9:30 часа, а мястото е ТИЦ- Котел. Там ще се проведе историческата викторина „Признателните потомци на Раковски“, чийто въпроси са свързани с живота и делото на революционера. Втората проява е с начален час 17:15 часа в залата на Читалищния дом. Там, учениците от местното училище ще се преклонят пред патрона си чрез литературно-музикална програма.

 

Кулминацията на честванията, посветени на Георги Раковски, ще бъде на 14 април (неделя). Събитието е с начален час 10:30 ч., на пл. „Възраждане“. Програмата включва ритуал по издигане на знамената на Република България и на община Котел, слово на кмета – г-н Коста Каранашев и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски и върху костницата му в Пантеона.

 

Годишнината на най-големия син на Котел ще бъде почетена отново от младото поколение в града. То ще се включи веднага след официалната церемония с литературно-музикална програма подготвена от Център за подкрепа за личностно развитие и Детска градина „Дъга“.

 

Организатори на проявите са Община Котел, Средно училище „Георги Раковски“, Туристически информационен център, Център за подкрепа за личностно развитие и Детска градина „Дъга“.

Община Котел

Снимки

Програма