Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Котел почете 203 години от рождението на Раковски

15 април 2024 09:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 218
Котел почете 203 години от рождението на Раковски

Жители и гости на най-възрожденския град на България – Котел, днес почетоха 203-годишнината от рождението на един от най-значимите дейци на българското Възраждане – Георги Стойков Раковски.

 

Празникът започна с ученическо шествие по пешеходната улица на града и продължи с издигане на националното знаме на България и това на Община Котел на пл. „Възраждане“. Сред събралите се в центъра на града бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, зам.-кметът Шериф Куванджъ, секретарят Христо Карабекиров, директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ Стефан Дондев, служители на Исторически музей- Котел, на потребителска кооперация „Георги Раковски“ и др.

 

Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът на общината Коста Каранашев. Той посочи, че винаги си е задавал въпроса как в една поробена държава, в една тъмна епоха, от един малък град като Котел, едно момче е придобило такова самосъзнание, че да определя пътят на развитие на нашата страна – България.

 

„Отговорът, скъпи ученици, граждани и гости на Котел е само един – и той е образованието! Доброто образование, е това, което може да накара една личност да променя света около себе си, затова днес бъдете горди, че сте потомци на Раковски и че нашето-ваше училище, носи неговото име!“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

 

Официално слово към своите възпитаници и колеги по повод патронния празник на училището отправи и Стефан Дондев директор на СУ „Георги Ст. Раковски“. След неговото изказване, официалните лица поднесоха венци и цветя пред бюст-паметникът на Раковски на централния площад и отдадоха почит пред костницата му в Пантеона.

 

Честването на годишнината завърши с литературно-музикална програма, презентация “203 години от рождението на Георги Раковски” и прожекция на филмите: “200 години безсмъртие” и “Философът на една свобода”.

 

Събитието се организира от Община Котел, в партньорство с Исторически музей – Котел, СУ „Георги Ст. Раковски“- Котел, Център за подкрепа за личностно развитие – Котел и детска градина „Дъга“-Котел.

Община Котел

Снимки

Котел почете 203 години от рождението на РаковскиКотел почете 203 години от рождението на РаковскиКотел почете 203 години от рождението на РаковскиКотел почете 203 години от рождението на РаковскиКотел почете 203 години от рождението на Раковски