Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Компенсацията на туристите в евакуираните хотели заради пожарите на Родос е добра практика

17 април 2024 09:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 178
лого

Програмата „Седмица на Родос“, която представлява финансова подкрепа за безплатно настаняване на засегнатите от пожарите на острова туристи през юли миналата година, е един добър пример за това как може да бъде решен потребителски казус, възникнал при форсмажорни обстоятелства. Коментарът е на основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

 

Понякога се стига до дела заради незаконосъобразни опити от страна на търговци за позоваване на непредвидени обстоятелства и на това основание освобождаване от задълженията им към техните клиенти. Сега имаме обратният пример – как с добра воля може да се намери решение, което едновременно да компенсира туристите и да намали разочарованието им неприятната ситуация, но и да подпомогне пострадалите хотели.

 

Подкрепата представлява предоставяне на електронни ваучери за безплатен едноседмичен престой на туристите, които през юли миналата година са били отседнали в евакуирани по време на горските пожари на остров Родос хотели. За получаването на ваучерите е необходимо регистриране в Регистъра на бенефициентите и подаване на заявление за участие в изпълнението на проверката. За улеснение на туристите е създадена платформа, чрез която да подадат своето заявление. След проверка от страна на Министерството на туризма в Гърция и потвърждаване на обстоятелството, че са били отседнали в евакуиран хотел на острова през изрично посочения период, всеки ще получи имейл с покана за регистрация.

 

След регистрацията в Регистъра на бенефициентите туристите ще получат уникална хипер връзка, за да подадат заявката си за участие в програмата. С нея те трябва да декларират определени обстоятелства, сред които са данни за тях и каква е била категоризацията на хотела, в който са имали резервация през миналото лято. Също така е необходимо да посочат в кой от двата предложени периода предпочитат да се възползват от 7-те последователни дни безплатен престой: до 31.05.2024 г. или между 1.10.2024 г. – 15.11.2024 г. Важно обаче е преди това да се свържат с хотела, за да потвърдят наличността на стая.

 

Когато туристът пристигне в хотела, е-ваучерът се валидира чрез приложението и данните за него се потвърждават от хотела. За успешното валидиране е необходимо въвеждане на еднократна парола, изпратена до имейла на туриста.

 

Преотстъпване на е-ваучера на друго лице не се допуска. При регистрация за участие в програмата и анулирате от страна на туриста, няма възможност за повторна резервация за безплатен престой по тази програма.

 

Следва да се има предвид и че бенефициенти на тази програма не могат да бъдат лица, отседнали в квартира под наем на Airbnb.

 

Платформата за участие в програмата се достъпва през тази връзка: https://vouchers.gov.gr/rodos-week, а допълнителна информация може да се получи на телефон +30 215 215 7822.

 

"Ние потребителите"