Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ново заседание на епизоотичната комисия във връзка с болестта "Птичи грип"

22 април 2024 14:15, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 89
Заседание на Областната епизоотична комисия

Областният управител на област Сливен инж.Маринчо Христов свика днес ново заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с повишения риск от инфлуенца по птиците за 14 области от страната, а именно: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Хасково. На заседанието присъстваха представители на ОДБХ, ОДМВР, РДПБЗН,ИАСРЖ, РДГ-Сливен, ОД „Земеделие“, ОПУ-Сливен, Български Ветеринарен Съюз, РИОСВ, РЗИ, “ Софарма”-Сливен, представители на Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел.

По време на срещата присъстващите бяха запознати с плана за действие за недопускане разпространението на заболяването Инфлуенца, т. нар. "Птичи грип" при птиците.

Със заповед на областния управител, съобразена с издадената разпоредба от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и необходимостта от повишена епизоотична готовност, на територията на област Сливен, бяха набелязани мерки за незабавно привеждане в техническа готовност, включваща провеждане на проверки във всички птицевъдни ферми и люпилни на територията на областта.Повишаване на информираност за възникнали огнища, разпространение на информационни материали по населени места. Съгласно издадената заповед е задължително извършването на почистване и дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат птици, както и на транспортните средстава, с които се превозват. В тази насока е необходимо да се представи в ОДБХ Сливен заверен маршрутен план с и приблизителни графици за движение на птиците от обекта и при настъпване на промяна, същият да бъде своевременно актуализиран.

Засилва се контролът за спазване на забраната за провеждането на пазари за живи птици. Забранява се и отглеждането на всички видове и категории птици на открито.

 

Пълна информация относно заболяването Инфлуенца( Птичи грип) можете да откриете в прикачения файл.

Снимки

Заседание на Областната епизоотична комисия

Файлове

Информационна брошура [786KB]

Portable Document Format File