Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ателие за писани великденски яйца в Твърдица

25 април 2024 08:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 130
Ателие за писани великденски яйца в Твърдица

По покана на Исторически музей –Твърдица и при домакинството на НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1914“ във връзка с великденските празници, се проведе ателие за изписване на яйца, с гост доц. д-р Светла Ракшиева, етнолог-етнограф от Етнографския институт с музей - София. Тя е участник и ръководител в много международни проекти, автор на редица етнографски изложби, международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца.

За радост на организаторите, всички поканени за ателието дойдоха в обявения час и ритуалната зала се изпълни с очакване и ентусиазъм за предстоящата работа. На участниците бяха предоставени необходимите инструменти и материали и след кратко въведение от страна на госта, изписването започна.

Част от децата и възрастните участваха в ателието и през 2023 г., и бяха наясно с етапите на изписване, за останалите техниката беше непозната и интересът беше голям. Всеки рисуваше и експериментираше с различни форми и цветове, за да получи по-красив резултат. Госпожа Ракшиева със задоволство отбеляза, че в Твърдица участниците имат творчески усет и всеки път тук се получават интересни резултати. Тя показа и друг вариант, в който рисуването с восък се редува с етапи на избелване с оцетна киселина.

Ще очакваме следващата среща, за да научим още интересни техники за изписване на великденски яйца, съхранени в българските традиции и обичаи.

Част от изрисуваните яйца ще видите в изложба на 28 април (неделя) 2024 г. на празника Цветница.

Община Твърдица

Снимки

Ателие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в ТвърдицаАтелие за писани великденски яйца в Твърдица