Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Край сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокиче

25 април 2024 09:09, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 151
Край сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокиче

Край сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокиче. Това каза в интервю за БТА Мария Диловска, експерт от общинския отдел „Екология“ в Сливен.

 

„В България растението се среща основно в областите Ямбол, Бургас и Сливен, поради факта, че има много големи заблатявания с ливади и дъбови гори, където се задържа малко повече вода", посочи Диловска. Известно е, че по река Тунджа всичко е било разливни площи, включително е имало по-големи блата към гр. Кермен. Блатното кокиче е основно около Блатец, каквото е и името на селото.

 

Диловска разказа, че през 80-те години на миналия век започва масово дрениране на тези места, за да могат да се използват за селско стопанство. Така част от ливадите изчезват напълно. През 1996 г. землището с блатно кокиче край селото е обявено за защитена местност. Тя обхваща около 150 декара, като частично намалява с годините. Сред причините са, както дренирането, така и глобалното затопляне след 1995 г. По думите ѝ кокичето започва да променя площта си и начинът, по който изглежда.

 

„Растението обикновено може да стигне 50-60 см, но при последния мониторинг туфичките стигаха около 20 см. Това показва, че наистина има недостиг на вода", посочи още Мария Диловска.

 

Растението е отровно, то съдържа вещество, използвано за производството на българското лекарство нивалин. Преди години общината е отдавала на концесия мястото за целите на фармацевтичната индустрия.

 

Повече от десет години мястото не е давано на концесия, каза още Мария Диловска. „Министерството на околната среда и водите забранява част от находищата за ползване, поради факта, че са с не толкова голямо количество“, добави тя. Така еколозите очакват находището да се самовъзстанови. Влияние за изчезването на кокичето са оказали и пашуващи животни, както и няколко опожарявания.

 

„На няколко места в България вече направиха собствени места, където отглеждат блатно кокиче с цел продажба“, каза още Диловска.

 

„Баба ми е разказвала, че преди много години на това място е имало голямо блато, което турците пресушили наполовина“, разказа пред репортер на БТА Милена Грабчева, чийто род е от селото. Нейните спомени за летните ваканции и гостуването при баба и дядо са свързани и с блатното кокиче. „Като бяхме малки, мястото, където цъфтеше кокичето, беше оградено и не беше достъпно“, спомня си тя. Явно хората са били запознати с лечебните му свойства, защото семействата пазят рецепти за собствени лечебни настойки с кокичето. „Повечето местни хора си приготвяха отвара с ракия, която престоява едно известно време и след това го използваха за мазане за ставни заболявания“, разказа тя.

 

През тази година растението разцъфтя много по-рано – в средата на април, заради необичайно топлото време.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева

Снимки

Край сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокичеКрай сливенското село Блатец се намира единственото в областта находище на блатно кокиче