Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът одобрява преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС

25 април 2024 09:21, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 354
Европейският парламент

Преразгледаните екологични „условия“ може вече да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г.

Възможни са повече изключения от някои стандарти на ОСП в случай на екстремни метеорологични условия

По-малките стопанства да бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои от правилата

Евродепутатите дадоха зелена светлина за преразглеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП), за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС.

 

В сряда Парламентът одобри преразглеждането на Регламента за стратегическите планове по ОСП и Хоризонталния регламент за ОСП с 425 гласове „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. Членовете на ЕП приеха проектозакона с технически изменения, предложени от Съвета и одобрени от комисията по земеделие на Парламента на 15 април 2024 г.

 

Следващи стъпки

 

Сега регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета. Белгийското председателство на Съвета на ЕС информира Парламента, че ако членовете на ЕП одобрят предложението във формата, договорена от Специалния комитет по селско стопанство на Съвета, Съветът ще приеме същия текст.

 

След като бъде одобрен от Съвета, законът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. Земеделските стопани вече ще могат да прилагат преразгледани екологични „условия“ за своите заявления за финансова подкрепа от ЕС през 2024 г.

 

Контекст

 

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични „условия“, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на ОСП.

 

За да се ускори приемането на мерките, Парламентът се съгласи да разгледа досието по т.нар. неотложна процедура.

 

Парламентът реши във вторник да не възразява срещу предложението на Комисията, допълващо пакета за опростяване на ОСП. Съгласно текста държавите членки ще разполагат с по-голяма свобода на действие при прилагането на изискването на ОСП за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).