Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започнаха Майските дни на културата. Кметът Радев запали символния огън

08 май 2024 10:06, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 303
Сливенски огньове 2024

Вечерта на 7 май заблестя от пламъка на Сливенския огън. Официално бяха открити тазгодишните Майски дни на културата. Кметът Стефан Радев запали символния огън и пожела успех на цялата пъстра и богата програма в дните до 31 май.

„Щастлив съм, че отново заедно ще запалим символния огън на духа – огън, който вярвам, че не гасне в нас. Огънят е символ на светлината, на това, което ни държи будни, на пречистващата сила на природата. Нашият град е благословен – освен с революционери и хайдути, с индустриалци, можем да се гордеем с хората на духа. Пожелавам на всички този огън да не изгасва, да се прекланяме пред нашите предци, но и да гледаме с ентусиазъм към бъдещето. Нека огънят на духа озарява пътя ни. Обявявам поредните Майски дни на културата за открити!“, каза в словото си кметът.

Вечерта започна с концерт-спектакъл „Обичаите на България“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Събитието препълни голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров“. Артистите пресъздадоха по свой начин различни обичаи от бита на българите като коледуване, лазарки, крадене на булка, Гергьовден, Прошка и обичаите на Сирни Заговезни. Концертът завърши със сливенска сватба по Димитровден, а зрителите дълго аплодираха на крака невероятния талант на хореографите. Цветя бяха поднесени от името на кмета Стефан Радев, председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и от областния управител Чавдар Божурски.

След това на площад „Хаджи Димитър“ многобройната публика беше завладяна от Добруджанското хоро, което ансамбълът представи пред нея. Към танцьорите се присъедини и второкласникът Андрей от Сливен, който показа изключителен талант и заслужено събра овациите на стотиците зрители на площада.

Ръководителят на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров благодари на кмета Стефан Радев за поканата и отбеляза, че в страната няма друг град с толкова много културни прояви в рамките само на един месец.

„Като гледам какво се случва по празниците в Сливен и какво в градове като София, например, искам да ви кажа, че сте ги задминали много, много отдавна – и със знамената, които разпъвате на 3 март, и с днешните събития – аз не мога да повярвам, че има град в България, в който един месец всеки ден се случват културни мероприятия и събития. Прекланям се пред това, което правите“, заяви Христо Димитров.

Той отправи към кмета и традиционния поздрав на ансамбъл „Българе“, а именно: родопски здраве и дълголетие, македонски вяра и упоритост, шопски мъдрост, самочувствие и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие, за да дойде накрая тракийско материално благополучие.

Вечерта завърши с голямо хоро на площада, на което се хванаха рамо до рамо и танцьори, и граждани, и гости на Сливен.

Снимки

Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024Сливенски огньове 2024