Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Официално откриване на къща музей „Хаджи Димитър“

14 май 2024 15:17, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 249
Снимка 1

През изминалата седмица се състоя официалното откриване на къща музей „Хаджи Димитър“, което съвпадна и с отбелязването на 184-годишнината от рождението на легендарния войводата. Музейният комплекс беше затворен за близо една година, във връзка с ремонтни дейности по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура на Община Сливен“.

Събитието се състоя в двора на родната къща на войводата и въпреки дъждовното време, то премина при завиден интерес от страна на присъстващите. Специални гости бяха Стефан Радев – кмет на Община Сливен, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, Амелия Гешева – заместник-министър на културата, Асим Адемов – евродепутат. Депутатите Десислава Танева, Мария Белова, Деян Дечев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет – Димитър Митев и общински съветници. Уважиха ни директори на различни институции в града, много колеги, приятели и жители на Сливен.

Празничната програма започна с изпълнение на песни, посветени на Хаджи Димитър от Ансабъл за народни песни и танци – Сливен, продължи с рецитал на ученици от НУ „Васил Левски“ и завърши с приветствените думи на г-н Радев, доц. д-р Николай Сираков /директор на РИМ-Сливен/ и г-жа Гешева. Почетен караул дадоха ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“.

Вярваме, че след тържественото откриване на къща музей „Хаджи Димитър“, обновеният музеен обект ще привлича все повече нови публики и туристи. А музейните специалисти и екскурзоводи ще продължават да популяризират културно-историческото наследство на град Сливен пред нашите посетители.

Снимки

Снимка 3Снимка 4Снимка 4Снимка 5