Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празничният 24 май в Сливен

24 май 2024 15:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 3 седмици, брой четения: 336
24 may

С празнично шествие днес в Сливен бе дадено началото на честванията за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В шествието се включиха Военният духов оркестър на Сливен, гвардейци, мажоретни състави и ученици от сливенските училища, местната власт и граждани. От Градската градина, то премина по Главната улица и приключи на централния градски площад „Хаджи Димитър“, където минути по-късно започна общоградската церемония за отбелязване на празника. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният трибагреник.

Пред стеклото се множество от граждани кметът Стефан Радев подчерта, че българският народ с право може да се гордее с делото на светите равноапостоли Кирил и Методий. Днес кирилицата се ползва от около 300 милиона души в цял свят.

„С право Иван Вазов възкликва: И ний сме дали нещо на света и на вси славяни да четат“. Едва ли има българин, където и да е по света, който да не трепва, когато чуе звуците на „Върви, народе възродени!“. Тази идентичност е закодирана в нас и ни дава сили. Колкото и да се подценяваме като народ, помнете, че ние сме от народите, който е дал най-много на цивилизацията, на културата“, заяви градоначалникът. Той посочи, че във Възрожденски Сливен образованието е било издигнато в култ. То е направило от сливналии свободни и предприемчиви хора. С песните на Добри Чинтулов са закърмени всички български борци за национална свобода. Не само в Сливен, а и в цяла България.

„Сигурен съм, че образованието е най-добрата инвестиция. И днес казваме „Благодаря!“ на всички хора, които са се посветили на това да учат децата и да разширяват техните културни хоризонти. Скъпи учители, скъпи дейци на културата, от вас зависи бъдещето на България, бъдещето на Сливен. Благодаря ви за това, което правите и ви пожелавам здраве, много сила и енергия да продължавате по благородния път, който сте поели!“, завърши Стефан Радев.

От името на наградените тази година от Община Сливен изявени учители и дейци на културата поздрав към всички за празника отправи тазгодишният носител на наградата „Аргира Жечкова“ – учителят по биология и здравно образование Росица Делчева. В приветствието си тя изтъкна, че знанието е най-великата сила и най-голяма ценност в човешкия живот.

Ритуалът продължи с традиционното поднасяне на гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Организираната от Община Сливен церемония уважиха народни представители, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, началници и ръководители на градски институции, културни институти, военно-патриотични организации и др.

Днешният ден ще продължи с празничен концерт на детските градини. Той ще започне в 16 ч.

Кулминацията на честванията ще бъде концертът на популярната българска група „Тоника СВ“ и „Тримата български тенори“ от 19.30 ч., последван от впечатляващо дрон-шоу на площада от 21.30 ч. С него ще приключи и празничният 24 май.

Снимки

24 may24 may24 may24 may24 may24 may24 may24 may