Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

45 жени, лишени от свoбода, бяха обхванати в целенасочени дейности по превенция на трафика на хора

31 май 2024 14:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 258
трафик на хора

Секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ)-Сливен Владимир Друмев и Роксана Радкова, инспектор „Социална дейност и възпитателна работа“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, Затвор-Сливен, проведоха целенасочени дейности по превенция на трафика на хора с жени, лишени от свобода. Дейностите са в изпълнение на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2024 година.

Партньорската инициатива се организира с основна стратегическа цел да подпомогне процеса на успешна социална реинтеграция на жените след изтърпяване на присъдата и напускане на затвора чрез предоставяне на информация за престъплението трафик на хора, най-честите методи на въвличане и начините за предпазване от попадане в сексуална и трудова експлоатация.

На 30 и 31 май чрез организиране на 5 фокус групи бяха обхванaти 45 жени, лишени от свобода в затвора в Сливен, включително в затворническите общежития от открит тип „Сливен” и „Рамануша”. Постави се акцент върху рисковете и последиците, на които са изложени жертвите на принудителна проституция в процеса на тяхната експлоатация. Много често пострадалите лица са подложени на физическо, сексуално и психическо насилие, водещо до психологични проблеми, свързани с емоционални и поведенчески отклонения, както и злоупотреба с психоактивни вещества и заразяване с инфекции, водещи до тежки дългосрочни здравословни вреди.

Участничките във фокус групите имаха възможност да споделят конкретни рискови ситуации, в които са попадали, както и да получат насоки за преодоляването им.

Обсъдиха се и възможностите за докладване на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Специално внимание се отдели на това, че линията е безплатна, денонощна и могат да се подават сигнали анонимно в рамките на България и целия Европейски съюз.