Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Агенцията по заетостта започна да приема заявления за обучения с ваучери за безработни и неактивни лица

17 юли 2024 14:01, Галина Димова (ДБТ - Сливен)
Излъчване: Бюро по труда-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 404

От 15 юли 2024г. Агенцията по заетостта започна да приема заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица. Курсовете ще се финансират по проект „Започвам работа“ – Компонент 2 – „Обучение“.

 

Проектът се изпълнява от Агенцията по заетостта и е финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Той има за цел да бъдат обучени хора, които да задоволят потребностите на работодателите в сектори, в които е идентифициран недостиг на кадри. Общият му бюджет е 42 млн. лв. Очаква се в обучения да се включат 14 000 безработни и неактивни лица.

 

Предвижда се да бъдат предоставени ваучери за обучения за придобиване на професионална квалификация или част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи хората ще могат да се запишат на курс за езикова грамотност, чужди езици, за математическа компетентност или за такава в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Безработните и неактивни лица ще могат да преминат обучения и по личностна и социална компетентност, както и за придобиване на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по гражданска и предприемаческа компетентност. Списък с обученията и доставчиците, които ги предлагат, може да намерите тук https://training.az.government.bg/

 

Заявленията за ваучери за обучения се подават само чрез попълване на електронно заявление, достъпно тук https://serviceseprocess.az.government.bg/service/5aedf067-45f5-4a56-9fe7-ca42f9084cc8/description. След подаване на заявката кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенцията по заетостта. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор.

 

Предвидените по проекта обучения ще се реализират чрез предоставяне на поименни ваучери на лицата от целевата група, съгласно Правилник за определяне на условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход, приет с ПМС № 48 от 04.04.2023 г.

 

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.