Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Българинът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на България

30 август 2024 09:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 дни, брой четения: 171
Българинът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на България

Последният финален етап от българския тур приключи пред сградата на общината в Габрово след сложни 123.4км. Първи премина финала Мартин Папанов от Tzar Simeon Reg. Team. След него се наредиха Матео Малучели от JCL Team Ukyo за второто място за етапа и Доминик Нюман от ATT Investments за третото.

Трасето, което колоездачите трябваше да преминат се простираше между Сливен и Габрово. По пътя имаше две възможности за активности – една след Мъглиш и една малко преди Крън. Раздвижвания в класацията за катерачи се случиха на първия баир около 20-тия километър и голямото изкачване на прохода Шипка откъм южната страна. Времето беше прохладно и участниците успяха да се разминат с дъжд, но пътят по спускането от прохода до Габрово остана мокър, което направи последните моменти от състезанието по-опасни.

През прохода Шипка, Мартин Папанов успя да се откъсне от групата и да избяга напред. Сред неколцината, които го гонеха не фигурираше носителя на жълтата фланелка на ДЗИ, Джовани Карбони от JCL Team Ukyo, който беше лидерът от предишния четвърти етап. Това позволи на българина да спечели важни минути и да скочи напред в генералната класация.

 

В Габрово беше приготвена голяма сцена, на която жителите на града можеха да гледат предаване на живо от състезанието. Голямата публика, която се събра на площада, посрещна победителя с бурни ръкопляскания по случай победата на българина. Сред публиката се разхождаше и емблемата на Габрово, Черната котка. На сцената бяха поканени кмета на община Габрово Таня Христова, Мария Йозова зам.-кмета на общината, Коста Чолаков, главния изпълнителен директор на ДЗИ, които са и генералният спонсор на Обиколката на България, и представителя за Hyundai Bulgaria, Стефка Христова. Медали и букети бяха връчени на първите трима прекосили финалната линия.

„Искам да изкажа огромните си благодарности на цялата федерация, всички участници, нашите спонсори, всички общини, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, и най-вече на нашия генерален спонсор ДЗИ, че позволиха тази прекрасна Обиколка да се случи.“ Каза на сцената председателя на Българската федерация по колоездене, Евгений Балев. „Тази година е юбилейна за най-старото състезание в България, и се надявам, че българската Обиколка ще продължи още 100 години.“

Церемонията приключи с раздаването на купи за лидерите в различните категории.

Лилавата фланелка, подкрепена от Triglav-Edelvais, заедно с купата за победителя в категорията за най-добър спринтьор отиде при Лука Туркулов от Vasil Levski Cycling Team. На предишния етап, Лука изпусна лидерската позиция, но днес успя да навакса и си върне първото място в категорията. Фланелката на точки на Hyundai Bulgaria се даваше за най-добър катерач през изминалите етапи. В последния етап, Мартон Дина от ATT Investments успя да задържи лидерската си позиция и да си заслужи купата. Младият колоездач на P&S Metalltechnik Benotti, Ярно Грикса, който 4 етапа подред печелеше бялата фланелка на Министерството на младежта и спорта и Министерството на туризма за лидера в генералното класиране на участник до 23-годишна възраст, отново показа уменията си и стана победител в категорията.

Голямата награда беше купата за генералното класиране, което се обозначаваше с жълтата фланелка, спонсорирана от ДЗИ. Фланелката оставаше само по гърбовете на състезателите от JCL Team Ukyo през изминалите етапи, и макар Мартин Папанов да се доближи до първата позиция с този последен етап, Матео Малучели от японския отбор прибра купата. На второ място в генералното класиране застана Мартин Папанов, а трети беше Джовани Карбони от отбора на Матео. При отбора на Матео и Джовани, JCL Team Ukyo отиде също така и купата за лидерите в отборната класация.

 

След награждаването е направена контестация на резултатите, и официалното решение на съдиите ще излезе на по-късен етап.

 

За повече информация покрай Обиколката на България, посетете: https://bgcf.bg/tourofbulgaria/2024/

Предаването на обиколката на живо беше предоставено от Circle Media.

 

Снимките от обиколката бяха благодарение на LAP.bg.

Снимки

Българинът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на БългарияБългаринът Мартин Папанов печели финалния етап от 71-вата Международна колоездачна обиколка на България