Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ХI Национален фестивал на източноправославната църковна музика в Сливен – още по-вълнуващ и с нови произведения

13 октомври 2024 09:44, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 дни, брой четения: 171
Festival

В Сливен започна ежегодният Националният фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов - Сливенец“. Църквата „Света Богородица“ се изпълни с гости и участници, дошли за официалното откриване.

За 11-ото издание в Града под Сините камъни среща си дадоха хорове, солисти и музиканти от цялата страна - изпълнители на духовна музика, включително византийски мелодии, български църковни песнопения и по-съвременни произведения.

За поредна година двудневната проява насочва поглед към богатството и многообразието на църковната музика от източноправославната традиция. Фестивалът не само популяризира църковната музика, но и предлага възможност за обмен на опит и културно обогатяване между участниците. Изпълненията са насочени към изучаването и изпълнението на източноправославната църковна музикална традиция.

Сред гостите на откриването бе заместник-кметът Стоян Марков, който от името на сливенския градоначалник Стефан Радев поднесе поздравителен адрес на организаторите от Народно читалище „Зора 1860“. В него Радев изразява най-добри благопожелания и подчертава, че вече толкова години Сливен посреща даровити изпълнители, запленени от необятността на източната църковна музика.

„Святото храмово пространство на църквата „Света Богородица“ ще бъде огласено и докоснато от красотата и духовността на тази музика. Убеден съм, че и този фестивал, както и предходните, ще докаже нашето единство във вярата и ще го утвърдят“, пише още кметът. Той използва приятния повод да поздрави организаторите, хората, които влагат енергия и мисъл за тази проява, да я има днес и да се радва на такава популярност.

Специален гост на откриването беше Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений, който бе посрещнат в светата обител с камбанен звън. Сред присъстващите бе и Екатерина Григорова - съпругата на един от вдъхновителите на фестивала и негов учредител покойния академик Методий Григоров, признат за протопсалт на Българската православна църква и дългогодишен диригент на Смесен хор „Добри Чинтулов“ при Народно читалище „Зора 1860“.

Тази година във фестивала участват домакините от Сливен - Смесен хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, софийският Академичен хор „Ангел Манолов“ с диригент Дарена Попова, Смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък с диригент Младен Танев.

Сред участниците са още Смесен хор при храм „Св. Петка“ – Пловдив с диригент Гергана Люцканова-Петрова, Дамски хор „Незабравки“ – Кърджали с диригент Тавит Мачикян, Хор на учителките“ – Добрич с диригент Маргарита Русева.

Тазгодишното издание обещава да бъде особено вълнуващо, като представя нови, непознати на публиката произведения и осигурява платформа за млади таланти в сферата на църковната музика.

Програмата на фестивала на 13 октомври, неделя, продължава с концерти на всички участници и връчване на плакети.

Фестивалът носи името на музикотворецът, направил епохална крачка в българската църковно-певческа практика. В средата на ХIХ век сливенецът Николай Триандафилов издава първите църковно-певчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език, наложен от гръцкото духовенство

Събитието е организирано от НЧ „Зора 1860“, с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия.

 

Снимки

FestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestival