» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Тържествена церемония по връчване на национална награда "Константин Константинов"

11 May 2011 11:30,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1018
снимка

На 10 май от 17.00 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" бе представен тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков, на танцьорите от Студио за танци „Рилски перли" - гр.Белица, Балет „Барби" към Гарнизонен военен клуб – гр. Сливен и Клуб по спортни танци „Сливен" и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева" – гр. Бургас .

В края на спектакъла се проведе и Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов, която се присъжда всяка година на деятели с принос в областта на книгоиздаването за деца в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в гр. Сливен през месец май.

Наградата „Константин Константинов” е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Националният център за книга към МК, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Ротари клуб – Сливен.

Престижното отличие на името на големия български писател Константин Константинов се присъжда в четири категории: за цялостен принос, автор, илюстратор, и издателство и включва малка пластика, диплом и парична сума.

„Награда за цялостен принос в детското книгоиздаване» бе присъдена на г-жа Кина Къдрева. Наградата бе връчена лично от Областния управител на област Сливен г-н Марин Кавръков. Кина Къдрева е родена през 1931 г. в Бургас. След като завършва българска филология в Софийския университет, започва да пише детски приказки. Като редактор в детската редакция на Българската национална телевизия, тя създава сценарии за пиески, приказки за лека нощ, разказчета и весели стихчета за най-малките. Кина Къдрева е носител на престижния почетен АНДЕРСЕНОВ ДИПЛОМ присъден й от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата.

В категория «автор» наградата отиде при г-жа Весела Фламбурари. Призът връчи г-н Игор Чинев – директор на сектор «Литературно наследство» към Министерство на културата. Весела Фламбурари е родена е в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура". Създател и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР, автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца. Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя", «Съчиненията на малката мишка Метличина", "Приказки за театър" . Носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева".

Призът в категория «илюстратор» получи родения в София художник илюстратор Ясен Гюзелев. Той е син е на големия оперен певец Никола Гюзелев. Наградата връчи г-жа Росица Петрова – директор на РБ «Сава Доброплодни» - Сливен. Ясен Гюзелев завършва Художествена академия – София през 1990 г. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика’ от А.С.Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др. Най-голямото признание художникът получава с „Алиса в страната на чудесата", чийто илюстрации му носят престижни международни награди.

Тази година награда за издател не бе присъдена.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка