» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ВЕЛИКОЛЕПНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХОР "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" ВЪВ ФЕСТИВАЛ НА САКРАЛНАТА МУЗИКА В ИТАЛИЯ

11 May 2011 12:00,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1019
снимка

Смесеният хор “Добри Чинтулов” при Народно читалище “Зора 1860” – Сливен от 27 април до 1 май участва в най-реномирания в света международен фестивал за сакрална музика, който се проведе в старинното италианско градче Лорето.

На престижния музикален форум сливенските певци участваха заедно с изявени хорови колективи от осем столици – Москва, Варшава, Прага, Братислава, Белград, Минск, Вилнюс, Манила (Филипините), с хорове от Италия, Германия и Тайван.

На фестивала в град Лорето хорът на маестро Методий Григоров получи поредно международно признание. Това се разбира и от оценката, която даде за българския хор президентът на фестивала дон Ламберто Пиджини:

„Бях много щастлив, че имах възможност да чуя хора от България, защото хористите му пяха по един прекрасен начин. Наистина бяха чудесни! Впечатли ме и майсторството на големия диригент Методий Григоров, който успяваше да извлече всичко положително от хора, а когато съществува такава връзка между диригент и хор, се получава изкуство от висока класа. И диригентът успя да постигне това. Следователно: комплименти и благодарности на хора от гр. Сливен, който внесе радост в концертните зали на Лорето. Благодаря на всеки един от участниците в прекрасния хор и най-вече на маестрото, който наистина е много добър в своята професия. Благодаря и се надявам да се видим отново, скъпи приятели от България. Благодаря!”

В колекцията си съставът има редица престижни международни награди: голямата награда на Съюза на полските хорове и оркестри от ХІХ-ия Международен фестивал на хоровата песен в Мйендзиздройе – Полша (1984); втора награда (при не присъдена първа) в категорията за смесени хорове и трета награда в категорията за византийско църковно пеене от Международния конкурс за сакрална музика в Превеза – Гърция (1997); трета награда от Международния хоров конкурс в Охрид – Македония (2009).

Участието на представителната хорова формация в Международния фестивал в град Лорето бе подкрепено от областния управител на област Сливен Марин Кавръков и министерството на културата.