Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител бе домакин на среща свързана с опазване на селскостопансата продукция в областта

30 май 2011 16:47,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 965
снимка

Днес, 29.05.2011 г., от 13 часа в заседателната зала на областна администрация се проведе среща на представители на полиция, пожарна безопасност, на държавни структури отговарящи за селскостопанските производители, кметове на големи населени места от областта.

Домакин на срещата е областния управител г-н Марин Кавръков, а инициативата на г-жа Десислава Танева, Народен представител, председател на земеделската комисия в парламента и областен координатор на ПП ГЕРБ и комисар Никола Геджев на областна дирекция МВР – Сливен.

Областният управител призова за тясно взаимодействие между полицията, общините, селски кметове и стопаните. „Работата на областния управител е да не се бърка в дейностите на местните власти, но като представител на държавната власт аз и колегите ми от областна администрация ще сме винаги на разположение при разрешаването на вашите проблеми”, сподели той при откриването на срещата.

Област Сливен има 4200 регистрирани земеделски производители и това я нарежда на първо място в страната. Кражбите на земеделска продукция са огромен проблем за производителите и битката с него се води много трудно.

По данни на полицията във Сливенска област няма драстични случаи на организирани групи, които да тормозят арендаторите, да събират вместо тях по-голямата част от произведеното или да ги заплашват, няма данни за организиран монопол на изкупните цени на селскостопанската продукция. Единичните набези на крадци на дребно обаче нанасят почти същите щети. Комисар Ангел Даскалов призова кметовете по места да съдействат на полицията при организирането и охраната, защото ресурса на полицията е ограничен.

Кметовете на населените места споделиха за проблемите си в опазването на имуществото на хората и липсата на механизми и лостове за справяне с тях. Почти всички изказаха мнение, че е необходимо да се наема допълнителна охрана по време на селско стопанския сезон, но липсата на финансови средства прави това невъзможно. Кметовете помолиха областния управител за съдействие в преговорите им със земеделските стопани и големите арендатори за обединяване на сили и ресурс за справяне с проблема.

Г-жа Десислава Танева информира участниците в срещата, че в този мандат на правителството не е обсъждано въвеждането на данък върху земеделските земи и евентуалното плащане от страна на арендаторите също трудно ще бъде прието. Затова трябва да се обединят всички институции и хората и с наличния ресурс да се опазва имуществото и селскостопанската продукция.

Всички присъстващи се обединиха около това, че превенцията и засиления контрол ще имат дисциплиниращ ефект и това ще намали драстично посегателствата върху земеделските стопанства.

При закриването на срещата областният управител каза, че протокола от днешната среща ще бъде изпратен на комисар Никола Геджев на областна дирекция МВР – Сливен, г-н Цветан Цветанов -Министър на вътрешните работи и на г-жа Десислава Танева.

Снимки

снимка