Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова ще вземат участие във фестивала

22 август 2008 08:54,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1091

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова ще вземат участие във фестивала на фолклорните носии и умения.

Той събира радетели на българските битови традиции от днес – 22 август до неделя включително в местността „Добромирица" край с. Жеравна. Организатори на уникалното народно увеселение са най-големият частен фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ" съвместно със „Сдружение за Жеравна" и община Котел.

Архитектурен резерват „Жеравна" ще посреща с танци и песнопения от различните краища, 100-те каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби. Пехливани ще мерят сили, ще има дефиле на автентични фолклорни носии, ще се лее руйно вино и ще се въртят чевермета. За различните общини ще бъдат обособени кътове, където ще могат да демонстрират характерни за съответния регион фолклорни умения и традиции.

Амбициите на фестивала са да създаде автентична и естествена среда и далеч от цивилизацията, от мобилните връзки и градската динамика, поне за три дни участниците да си спомнят как са живели дедите им, споделиха организаторите. Те са поставили като задължително изискване всички присъстващи да са във фолклорна носия и са забранили носенето на предмети на цивилизацията като слънчеви очила, мобилни телефони, часовници, дамски и мъжки чанти. На трапезите ще липсват стъклени и порцеланови съдове, вилици и салфетки. В основата на проявата е нововъведената европейска марка за автентичност, чиято цел е възобновяването на автентични занаяти, туристически и други изживявания от бита на традиционна България под мотото “Доброто старо време".

Двете дами от ръководството на Областна администрация – Сливен ще спазят изискването за облеклото, като ще са с тоалети от Сливенския градски бит от началото на ХХ век, предоставени от фонда на Регионален исторически музей - Сливен. Г-жа Чолакова ще приветства организаторите и гостите облечена с дневна копринена рокля в синьо, обшита с черни ширити. Тоалетът й ще допълват красива черна дантелена пелерина, внесена от Париж, малка чантичка с ресни и черна шапка. Г-жа Мустафова пък ще е облечена с дамски светлолилав костюм от тежка коприна с бие от сърмена бродерия и ресни, допълнен от ефектен шал от щраусови пера, светла чантичка и шапка. Двете дамски шапки са били собственост на съпругата на Илия Гудев – виден учител и общественик, кмет на Сливен от 1905 до 1908г.

Поканени са и много други гости, сред които вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на културата Стефан Данаилов и посланиците на различни държави у нас.

Подобна проява се организира за първи път в България, но организаторите споделиха, че имат амбицията да я превърнат в традиция