Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова участваха във фестивала на фолклорните носии и умения.

25 август 2008 16:41,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1353
12121

Той се проведе от 22 до 24 август в местността „Добромирица" край с. Жеравна. Организатори на уникалното народно увеселение, организирано за първи път у нас, бяха най-големият частен фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ" съвместно със „Сдружение за Жеравна" и община Котел. Сред гостите беше и заместник-министърът на културата Надежда Захариева.

Идеята на фестивала е да създаде автентична и естествена среда и далеч от цивилизацията, от мобилните връзки и градската динамика, поне за три дни участниците да си спомнят как са живели дедите им. Затова организаторите изискваха всички присъстващи да са във фолклорна носия и забраниха носенето на предмети на цивилизацията.

Двете дами от ръководството на Областна администрация – Сливен спазиха изискването, като се облякоха в тоалети от Сливенския градски бит от началото на ХХ век, предоставени от фонда на Регионален исторически музей - Сливен. Г-жа Чолакова приветства организаторите и гостите облечена с дневна копринена рокля в синьо, обшита с черни ширити. Тоалетът й бе допълнен от красива черна дантелена пелерина, внесена от Париж, малка чантичка с ресни и черна шапка. Г-жа Мустафова пък бе облечена с дамски светлолилав костюм от тежка коприна с бие от сърмена бродерия и ресни, допълнен от ефектен шал от щраусови пера, светла чантичка и шапка. Двете дамски шапки са били собственост на съпругата на Илия Гудев – виден учител и общественик, кмет на Сливен от 1905 до 1908г.

След приветствието си г-жа Чолакова връчи на домакина на проявата – кмета на с. Жеравна, бъклица с червено вино, с която да посреща гостите и участниците във фестивала. Имаше много танци и песнопения от различните краища, изпълнения на 100-те каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери, самобитни занаяти и традиционни гозби. Лееше се руйно вино, въртяха се чевермета, пехливани мериха сили и имаше дефиле на автентични фолклорни носии.

Снимки

21211313131313