» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Осмо заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

08 June 2011 13:12,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1378

На 6 и 7 юни 2011 г. областният управител участва в VІІІ – то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. в гр. Хисаря.

Форумът бе открит от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Лиляна Павлова.

Участие в заседанието взеха Карстен Расмусен, Яна Трост и Реналдо Мандметс от Главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия.

На заседанието бяха обсъдени и одобрен Годишният доклад за изпълнение на ОПРР за 2010 г. и се представиха резултатите от изпълнението на програмата към момента.

На VІІІ – то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. се взеха две важни решения за пренасочване на средства от една програма към друга, които областният управител г-н Марин Кавръков подкрепи. Средствата предвидени от управляващия орган на програмата за изграждането на междусистемната връзка газова връзка България – Сърбия ще се пренасочат към финансиране на одобрени проекти през 2010 и 2011 г., за които не е достигнал финансов ресурс. Това се налага защото реализирането на този голям обект е нереалистичен и не се вписва в сроковете, в които е предвиден. Това би довело до загуби на финансови средства от Европейския съюз. Пренасочените средства ще се използват за предприемане на мерки за енергийна ефективност на общинската образователна инфраструктура- детски ясли и градини, основни и средни училища. Ще се изградят и укрепнат дребномащабни инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на наводнения и брегова ерозия. Допълнително средства ще бъдат пренасочени и за реализирането на Националната стратегия „Визия за деинституализация на деца в Република България”. Така ще се гарантира правото на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните потребности.