Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България ще изгражда система за предупреждения от пожари в горите

04 юли 2011 16:17,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1261
iklkl

България ще изгради система за ранни предупреждения от пожари в горите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на изложба на езерото Ариана в София във връзка с Международната година на горите – 2011. Системата е електронна и е базирана на термични датчици, които се разполагат в горските територии. При възникването на пожар датчиците предават информацията веднага на горските служители и пожарната. По този начин се реагира в зародиш преди да започне същинския и видим пожар, каза министърът. Той обясни, че се обсъжда съвместно с Гърция да бъде направена единна система в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите за преждевременно алармиране на службите при възникване на пожари.

Предстои да стартира пилотен проект на територията на някое държавно горско предприятие. Инвестицията е дългосрочна и е в рамките от 500 000 до 1 млн. лв. Тя ще се избие много бързо, защото загубите при един пожар са много повече. Щетите трудно могат да се изчислят и са почти безценни, тъй като освен дървесина се унищожава биоразнобразие и животински свят, заяви министърът. Главният секретар на ИАГ Валентина Маринова подчерта, че системата може да служи и за алармиране при други бедствия. Подобна работи в много страни, като български експерти от Изпълнителната агенция по горите са специално обучавани в Германия.

„Длъжни сме да опазваме горите на България, които представляват 1/3 от територията на страната”, каза министър Найденов. Статистиката за миналата година показва, че са регистрирани 222 пожара в горите, от които 30% са възникнали вследствие на небрежно отношение на хората. Само от от началото на тази година до момента са регистрирани 240 пожара. Тревожно е, че се увеличава процента на възникване от небрежно отношение на хората на 69%, отбеляза министърът. Именно затова е необходима подобна система, която да хваща пожарите в зародиш, допълни той. Контролът през летните месеци също ще бъде засилен. В проверките ще се включат освен горските служители, пожарната и жандармерията.