Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цените на дървесината за местното население ще намалеят

15 юли 2011 14:03,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1200

Областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков беше информиран от министъра на земеделието и храните, д-р Мирослав Найденов, след посещението си в Държавно ловно стопанство „Лъгът”, с. Стоките – Габровско и срещата с ръководителите на шестте държавни горски предприятия.

Цените на дървесината, която може да се добива от местното население ще бъдат по-ниски от досегашните. Това ще стане възможно благодарение на конкурентната среда, в която ще работят новите шест държавни горски предприятия, едно от които е в град Сливен. Продажната цена на дървесината ще се определя от директорите на предприятията, като те няма да бъдат по-високи от досегашната фиксирана тарифа от 25 лв. на куб. метър. Има вероятност според прогнозата на министър Найденов, дори цените да паднат на половина. Шестте държавни горски предприятия започват с добър старт, тъй като в момента са си изпълнили на 53% финансовите планове в натурално изражение.

Министърът е дал указания за продажба на дървесина за местното население за лична употреба. Те ще се прилагат до влизане в сила на Наредбата по Чл. 95 от Закона за горите. Физическите лица, които не са търговци ще могат да закупуват без право на продажба суха и паднала дървесина в резултат на биотчини и абиотични въздействия, остатъци от дървесина в сечища, стояща дървесина на корен и добита дървесина. Така хората ще могат да събират останалото след промишлен добив за огрев. Тъй като предприятията ще определят самостоятелно цените, те може да са различни в различните стопанства. При всички положения с новата структура ще се постигне окрупняване на дърводобива, а с новия Закон за горите стопанската дейност напълно се отделя от контрола.

По време на срещата е представена нова технология за дърводобив при пресечени терени с въжена линия. С това съоръжение се демонстрира, че е отминало времето на транспортирането на дърва с животни и дърводобивните предприятия се нуждаят от инвестиции в нови технологии. По този повод министърът е съобщил, че е взето решение след съгласуване с Брюксел да отпадне тавана от 300 000 евро за финансиране на проекти по горските мерки 223 и 226 от „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013”. Освен това бенефициентите ще получават авансово 50 % от одобрените суми по проектите.