» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Цените на дървесината за местното население ще намалеят

15 July 2011 14:03,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1213

Областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков беше информиран от министъра на земеделието и храните, д-р Мирослав Найденов, след посещението си в Държавно ловно стопанство „Лъгът”, с. Стоките – Габровско и срещата с ръководителите на шестте държавни горски предприятия.

Цените на дървесината, която може да се добива от местното население ще бъдат по-ниски от досегашните. Това ще стане възможно благодарение на конкурентната среда, в която ще работят новите шест държавни горски предприятия, едно от които е в град Сливен. Продажната цена на дървесината ще се определя от директорите на предприятията, като те няма да бъдат по-високи от досегашната фиксирана тарифа от 25 лв. на куб. метър. Има вероятност според прогнозата на министър Найденов, дори цените да паднат на половина. Шестте държавни горски предприятия започват с добър старт, тъй като в момента са си изпълнили на 53% финансовите планове в натурално изражение.

Министърът е дал указания за продажба на дървесина за местното население за лична употреба. Те ще се прилагат до влизане в сила на Наредбата по Чл. 95 от Закона за горите. Физическите лица, които не са търговци ще могат да закупуват без право на продажба суха и паднала дървесина в резултат на биотчини и абиотични въздействия, остатъци от дървесина в сечища, стояща дървесина на корен и добита дървесина. Така хората ще могат да събират останалото след промишлен добив за огрев. Тъй като предприятията ще определят самостоятелно цените, те може да са различни в различните стопанства. При всички положения с новата структура ще се постигне окрупняване на дърводобива, а с новия Закон за горите стопанската дейност напълно се отделя от контрола.

По време на срещата е представена нова технология за дърводобив при пресечени терени с въжена линия. С това съоръжение се демонстрира, че е отминало времето на транспортирането на дърва с животни и дърводобивните предприятия се нуждаят от инвестиции в нови технологии. По този повод министърът е съобщил, че е взето решение след съгласуване с Брюксел да отпадне тавана от 300 000 евро за финансиране на проекти по горските мерки 223 и 226 от „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013”. Освен това бенефициентите ще получават авансово 50 % от одобрените суми по проектите.