Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител ще присъства на церемония по кръщаване и освобождаване на белоглав лешояд край волиерата над Сливен

26 юли 2011 15:29,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 917
снимка

Днес, 27 юли 2011 г., от 16,30 часа, областният управител г-н Марин Кавръков ще присъства на церемония по кръщаване и освобождаване на белоглав лешояд край волиерата над Сливен.

Кръстник на един от лешоядите, дарение от холандския зоопарк Амерсфоорт ще бъде Негово превъзходителство г-н Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Холандия в България. Трогнат от съдбата на холандската птица и за да покаже допълнително ангажираността на страната си за опазване на общото ни европейско наследство и природа, Негово превъзходителство г-н Кестерен ще освободи и един от белоглавите лешояди, преминал успешно периода на аклиматизация и адаптация в местността „Каракютюк" в Природен парк „Сините камъни".

Птицата, която ще получи име е женска, излюпена на 31.03.2010 г. в холандския зоопарк Амерсфоорт. Тя и брат й, излюпен година по-късно, са дарение от зоопарка Амерсфоорт, за да станат част от програмата за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ в Стара планина, в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България, LIFE08 NAT/BG/278.

Двете птици са пристигнали с редовен полет от Амстердам на България Еър, обслужван от Флекс Карго на 07.06.2011 г. и са настанени и допълнително маркирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. В България женския лешояд е маркиран с жълт PVC пръстен и крилометки К08.

На 29 юни двата лешояда окончателно са разделени – женската е изпратена в адаптационната волиера край Сливен, а малкият й брат е настанен във волиерата край Котел. Въпреки това, не всичко за тях е загубено. Има няколко случаи на птици от Котел, които се завъртат да нагледат волиерата над Сливен, така че е много възможно семейството да се събере някой ден.

До момента от адаптационната клетка в Сливен са освободени 11 белоглави лешояда, като шест от тях са в района и се хранят от площадката за изкуствено подхранване, поддържана от екипа на проекта. Други 12 птици, сред които и нашата холандска героиня, са в клетката за адаптация и аклиматизация и чакат своето освобождаване.

Това е един прекрасен пример за международно сътрудничество, подкрепа и ангажираност. С кръщаването на холандската птица, проект Завръщане на лешоядите в България стартира дарителска кампания за кръщаване и осиновяване на птиците, включени в проекта. Кампанията цели повишаване на обществената информираност и ангажираност за завръщането на лешоядите в страната ни и набиране на средства за закупуване на предаватели и проследяване поведението и движението на освободените птици.

 

 

Снимки

снимка