» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител ще присъства на церемония по кръщаване и освобождаване на белоглав лешояд край волиерата над Сливен

26 July 2011 15:29,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 960
снимка

Днес, 27 юли 2011 г., от 16,30 часа, областният управител г-н Марин Кавръков ще присъства на церемония по кръщаване и освобождаване на белоглав лешояд край волиерата над Сливен.

Кръстник на един от лешоядите, дарение от холандския зоопарк Амерсфоорт ще бъде Негово превъзходителство г-н Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Холандия в България. Трогнат от съдбата на холандската птица и за да покаже допълнително ангажираността на страната си за опазване на общото ни европейско наследство и природа, Негово превъзходителство г-н Кестерен ще освободи и един от белоглавите лешояди, преминал успешно периода на аклиматизация и адаптация в местността „Каракютюк" в Природен парк „Сините камъни".

Птицата, която ще получи име е женска, излюпена на 31.03.2010 г. в холандския зоопарк Амерсфоорт. Тя и брат й, излюпен година по-късно, са дарение от зоопарка Амерсфоорт, за да станат част от програмата за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ в Стара планина, в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България, LIFE08 NAT/BG/278.

Двете птици са пристигнали с редовен полет от Амстердам на България Еър, обслужван от Флекс Карго на 07.06.2011 г. и са настанени и допълнително маркирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. В България женския лешояд е маркиран с жълт PVC пръстен и крилометки К08.

На 29 юни двата лешояда окончателно са разделени – женската е изпратена в адаптационната волиера край Сливен, а малкият й брат е настанен във волиерата край Котел. Въпреки това, не всичко за тях е загубено. Има няколко случаи на птици от Котел, които се завъртат да нагледат волиерата над Сливен, така че е много възможно семейството да се събере някой ден.

До момента от адаптационната клетка в Сливен са освободени 11 белоглави лешояда, като шест от тях са в района и се хранят от площадката за изкуствено подхранване, поддържана от екипа на проекта. Други 12 птици, сред които и нашата холандска героиня, са в клетката за адаптация и аклиматизация и чакат своето освобождаване.

Това е един прекрасен пример за международно сътрудничество, подкрепа и ангажираност. С кръщаването на холандската птица, проект Завръщане на лешоядите в България стартира дарителска кампания за кръщаване и осиновяване на птиците, включени в проекта. Кампанията цели повишаване на обществената информираност и ангажираност за завръщането на лешоядите в страната ни и набиране на средства за закупуване на предаватели и проследяване поведението и движението на освободените птици.

 

 

Photos

снимка