Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на областна администрация присъства на откриването на традиционния празник "Златна праскова-2011" с.Гавраилово

28 юли 2011 14:16,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1120
snimka1

Днес, 28 юли 2011 г., от 10:00 часа, ръководството на областна администрация присъства на откриването на традиционния празник „Златна праскова– 2011” в с. Гаврилово, община Сливен.Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Организатори на събитието са Община Сливен, Областна служба за съвети в земеделието, кметството и читалището в село Гавраилово, Институтът по овощарство - Пловдив и Сдружение на производителите на праскова „Българска праскова" ООД – Сливен.

Заместник–министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и председателят на Комисията по земеделие и гори към НС и народен представител от ПП ГЕРБ г-жа Десислава Танева откриха тази година празника „Златна праскова– 2011”.

В рамките на празника, министерството на земеделието и храните организира информационен щанд като част от кампанията „Дни на отворените врати” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

По инициатива на г-жа Десислава Танева, днес зам.- министърът Димитров и специалисти от министерството на земеделието и храните проведоха среща със земеделски производители от Гавраилово и региона.

Заместник–министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров посети и стоковото тържище за плодове, зеленчуци и цветя на едро в Сливен. Там той проведе разговори с производителите на праскови от област Сливен, Карнобат и Силистра. Поставени бяха актуални въпроси свързани с финансирането на производството на плодове, държавното регулиране на процесите в земеделието. Г-н Петър Байчев представител на Сдружение „Българска праскова”, благодари на г-жа Десислава Танева и на зам. министърът за личната ангажираност и съдействие за доставката на линия за почистване и сортиране на кръгли плодове, която е крайно необходима за реализацията на продукцията. Чрез новата машина, с която ще се калибрират кръгли плодове от 50 мм. до 78 мм. и ще се увеличи възможността за реализация и износ на плодовете.

Областният управител г-н Марин Кавръков благодари на земеделските производители присъстващи на тази ползотворна среща. Всички мислим по един и същи начин и основната цел, която областна администрация си е поставила в отрасъл земеделие с помощта и съдействието на браншовите организации е определяне на трайните насаждения и по специално отглеждането на праскови, грозде, сливи и др. да е водещо.Аз лично се ангажирам и ще настоявам пред министреството на земеделието и храните за това. Така ние ще имаме едно преференциално отношение към този отрасъл.” – каза областния управител.

В момента в залата на областна администрация се провежда среща с животновъди от област Сливен. На тази среща животновъдите поставиха няколко конкретни въпроса, на които зам. министърът трябва да отговори. Възможностите за разсрочване на банковите задължения на животновъдите, сроковете за изплащане на субсидиите на глава животно, за акциза на горивата, ролята и мястото на развъдните и браншови организации, децентрализацията на Фонд „Земеделие”, методиката за ценообразуване на поливните площи.

Срещи със земеделските производители ще се проведат днес от 15 часа в читалището на гр.Твърдица и от 19 часа в гр. Котел.

Снимки

snimka2snimka3snimka4snimka5snimka6