» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на официалното откриване на новоизградената многофункционална спортна зала Арена Армеец в гр. София

01 August 2011 12:58,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 2561
зала

На 30 юли 2011г., по покана на министъра на физическото възпитание и спорта г-н Свилен Нейков, областният управител г-н Марин Кавръков присъства на официалното откриване на новоизградената многофункционална спортна зала Арена Армеец в гр. София.

Пускането в експлоатация на залата е събитие от общонационално значение и беше уважено от много български и чуждестранни спортни дейци и спортисти.

Сред официалните гости бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, Антоанета Апостолова, кмет на Община Слатина, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

50 години след откриването на "Универсиада" - първата голяма спортна зала в България, вече имаме наистина модерна арена за спорт и шоу. Ето някои цифри и факти, свързани със съоръжението по инфо на www.prosport.bg:

* Залата е построена за едва 18 месеца.

* Конструкцията на сградата е решена в две части - стаманенобетонена монолитна чаша и стоманен покрив, който стъпва върху нея. За да се спести време, двете са изграждани паралелно, като покривът впоследствие е издигнат по специална технология, неприлагана досега в България.

* Стоманената конструкция е най-голямата изграждана някога у нас. С надлъжни отвори от 120 метра във вътрешната и 78 във външната част и напречен размер от 98 метра, тя образува площ от около 11 800 кв. метра. Толкова заемат два футболни стадиона.

* Всичко това тежи 1550 тона, което приблизително се равнява на влакова композиция с 36 вагона. Или на 13 сини кита.

* Залата може да се използва от над 30 вида спорт на най-високо ниво, първоночалната идея е била само за 8.

* Настилките могат да се сменят в рамките на 24 часа.

* Капацитетът на залата е 12 529 седящи места, 3500 от които са на телескопични трибуни и могат да бъдат разгънати или прибрани в боксове. на концерти могат да присъстват 17-19 хиляди зрители.

* "Армеец Арена" разполага със 75 изхода от главната арена, благодарение на които 19 000 души могат да излязат за 3 минути.

* Паркоместата са 1017, включително 8 за автобуси и 8 за тирове. Има подземен паркинг с около 100 позиции за служебни коли и ВИП гости. Създадени са условия тировете да влизат в самата арена, ако се налага.

* Основната зала е с дължина 124 метра, ширина - 108 м, височина - 12,52 м. Има помощна за разгрявка и още една, която може да се използва за тази цел.

* Залата разполага с фитнес център (с днешна дата още необорудван), ресторант (също не е зает), 3 сауни, 1 парна баня, снекбарове и кафенета.

* Броят на тоалетните е 55.

* Съблекалните са общо 34. Налице са и 4 гримьорни.

* Пресцентърът включва конферентна зала, салон с позиции за работа, 3 кабини за преводачи, микс зона.

* Залата е напълно пригодена за използване за хора в неравностойно положение. Разполага с рампи, 6 асансьора - 2 външни и 4 вътрешни, тоалетни с необходимото оборудване, двойни ръкохватки на парапетите.

* По всяко време работят 30 охранителни камери.

На 20 и 21 август входът на залата ще е свободен за състезанията от Световната купа по художествена гимнастика.

Новата спортна зала в София „Арена Армеец” ще посреща и културни събития, освен спортни. Първият концерт в нея ще се проведе на 9 октомври, той ще бъде на Жан-Мишел Жар, композитор и изпълнител на електронна музика.

Photos

залазала