» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на символичното първо разпалване на газовата турбина на топлоцентрала „Когенерация Пловдив"

02 September 2011 16:52,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1362
снимка

Днес, 2-ри септември 2011 г. от 10.15 часа на площадката на ТЕЦ Пловдив Север, бул. "Васил Левски" № 236 в гр. Пловдив, областният управител г-н Марин Кавръков присъства на символичното първо разпалване на газовата турбина на новоизградената топлоцентрала „Когенерация Пловдив". Поканата е от името на „ЕВН България Топлофикация" ЕАД.

Газовата турбина бе символично запалена от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол, председателя на УС на EVN AG Д-р.Петер Лайр и председателя на УС на EVN България г-н Йорг Золфелнер.

На церемонията присъстваха още министрите на икономиката и енергетиката г-н Трайчо Трайков и на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев, областният управител на Пловдив г-н Иван Тотев, кметът на Пловдив г-н Славчо Атанасов, представители на местната власт, депутати от региона, представители на партньорите по проекта.

През 2010 г. EVN България стартира изграждането на нова когенерационна централа за ефективно производство на електрическа и топлинна енергия на площадката на съществуващата ТЕЦ Пловдив Север. С това дружеството отговори на обществения ангажимент, който пое през 2007 г. с приватизацията на Топлофикация Пловдив.

Когенерацията е най-модерното и ефективно подобно съоръжение не само в България, но и в Югоизточна Европа. Стойността на съоръжението е 100 млн. лева. Централата използва за гориво природен газ, който ще бъде изгарян в ново поколение газова турбина с висок коефициент на полезно действие и с електрическа мощност 49,9 MW и топлинен товар около 54 MW.

 

Благодарение на новата когенерация Пловдив ще има по-сигурно и ефективно производство на топлинна и електрическа енергия, по-чиста околна среда и свежи инвестиции.

 

 

Photos

снимкаснимкаснимка