Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 7.10.2011 г., от16.00 часа в заседателната зала на областна администрация Сливен се състоя среща...

10 октомври 2011 12:42,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1132
снимка

На 7.10.2011 г., от16.00 часа в заседателната зала на областна администрация Сливен се състоя среща на тема „Развитие на хидромелиоративното земеделие в България до 2020 година - стратегическа цел и задачи“. За участие в срещата бяха поканени земеделски производители и председатели на водни сдружения от Област Сливен. Препълнената зала от присъстващи на срещата показа интереса селскостопанските производители към темата.

От страна на законодателната и изпълнителна власт в срещата участваха г-ца Десислава Танева-народен представител, д-р Цветан Димитров-заместник-министър на земеделието и храните, г-н Харалан Тамахкяров-директор на дирекция „Хидромелиорации“ в Министерство на земеделието и храните, представители на регионални клонове на „Напоителни системи“ ЕАД, на областна дирекция „Земеделие“ Сливен.

В уводните си думи към участниците в събитието, г-н Марин Кавръков отново подчерта обстоятелството, че рационалното използване на водния ресурс, с който разполага Област Сливен, е приоритет в дейността му като областен управител. Той припомни накратко действията, които е предприел в тази посока. Г-н Цветан Димитров информира, че това е първата от поредицата срещи, които Министерство на земеделието и храните предприема, за да предизвика диалог в търсене на вярното решение за бъдещето на поливното земеделие.

Търсене на начини за справедливо ценообразуване на дейността „напояване“ в обществен интерес е основната задача, която стои пред екипа на министерството, изтъкна г-н Тамахкяров. В изложението си той направи кратък анализ на отрасъла и информира, че по мярка 125 от Програмата за развитие на селските райони са предвидени определени средства за напоителна инфраструктура и структурни промени в отрасъла. Той подчерта, че основна причина за високата цена на поливките в момента е недобрата усвояемост на водните ресурси поради разрушена и в лошо поддържана инфраструктура.

Многобройни мнения и предложения бяха изказани от присъстващите земеделски производители и водоползватели.

Обобщавайки направените предложения, заместник-министър Димитров благодари за ползотворния диалог и информира, че през 2012 г. е предвидена държавна помощ за водоползване. Голяма част от проблемите, които поставиха водоползвателите, ще облекчат работата им в областта на земеделието.

Снимки

снимкаснимкаснимка