Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Едно от запомнящите се културни събития, което ще остане за дълго в съзнанието...

10 октомври 2011 16:32,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1228
снимка

Едно от запомнящите се културни събития, което ще остане за дълго в съзнанието на любителите на живописта, присъствали на поредната изложба на Художествената галерия „Димитър Добрович”Сливен, открита на 7 Октомври 2011 година от 17.30 часа в изложбена зала „Сирак Скитник” е ретроспективната изложба с автор известната сливенска художничка Стефка Аройо.

Областният управител на Област Сливен, Марин Кавръков беше сред официалните лица и многото гости, и приятели на художничката от цялата страна. Той горещо приветства авторката на това събитие, за прекрасните творби преобразили и наситили атмосферата на експозиционните пространства на галерията със светлина, искренност и емоция.

Акцент сред многото искренни поздравления и цветя беше, прочетеното от г-жа Даниела Ненчева – директор на ХГ – Сливен, вълнуващите слова от акад. Светлин Русев, написани специално за изложбата.Твърде високо е признанието за изящните творби на Стефка Аройо от големия художник на България, който казва че „Има нещо благородно и артистично в тази живопис, която живее по своите собствени закони – на една бленувана хармонична поетика. В някакава особена хармония и природата, и птиците, като че ли долетели от света на детските приказки и мистерията на лунната светлина – всичко, от видимия и невидимия свят, живее в едно пластическо пространство, в което емоционалната изтънченост на Изтока се среща с рационалността на западната култура.”

Самата художничка ни насочва в своя размисъл и съзерцание по повод изложбата, че e пътувала, живяла и рисувала през не толкова дългия си живот и „мога от опит да кажа, че срещите с нови земи провокират пробуждане и развитие на латентните, спящи възможности, които чакат събуждане. Като философски термин изкуството е надстройка, а тя съществува само след базата, т. е. това са първите необходими неща за живеене.”

Снимки

снимкаснимка