» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Едно от запомнящите се културни събития, което ще остане за дълго в съзнанието...

10 October 2011 16:32,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1230
снимка

Едно от запомнящите се културни събития, което ще остане за дълго в съзнанието на любителите на живописта, присъствали на поредната изложба на Художествената галерия „Димитър Добрович”Сливен, открита на 7 Октомври 2011 година от 17.30 часа в изложбена зала „Сирак Скитник” е ретроспективната изложба с автор известната сливенска художничка Стефка Аройо.

Областният управител на Област Сливен, Марин Кавръков беше сред официалните лица и многото гости, и приятели на художничката от цялата страна. Той горещо приветства авторката на това събитие, за прекрасните творби преобразили и наситили атмосферата на експозиционните пространства на галерията със светлина, искренност и емоция.

Акцент сред многото искренни поздравления и цветя беше, прочетеното от г-жа Даниела Ненчева – директор на ХГ – Сливен, вълнуващите слова от акад. Светлин Русев, написани специално за изложбата.Твърде високо е признанието за изящните творби на Стефка Аройо от големия художник на България, който казва че „Има нещо благородно и артистично в тази живопис, която живее по своите собствени закони – на една бленувана хармонична поетика. В някакава особена хармония и природата, и птиците, като че ли долетели от света на детските приказки и мистерията на лунната светлина – всичко, от видимия и невидимия свят, живее в едно пластическо пространство, в което емоционалната изтънченост на Изтока се среща с рационалността на западната култура.”

Самата художничка ни насочва в своя размисъл и съзерцание по повод изложбата, че e пътувала, живяла и рисувала през не толкова дългия си живот и „мога от опит да кажа, че срещите с нови земи провокират пробуждане и развитие на латентните, спящи възможности, които чакат събуждане. Като философски термин изкуството е надстройка, а тя съществува само след базата, т. е. това са първите необходими неща за живеене.”

Photos

снимкаснимка