Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До влизането в сила на Закона за военните паметници и създаването на Областната комисия „Военни паметници” през април т.г. в Националния р

09 септември 2008 17:03,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1075
1212

До влизането в сила на Закона за военните паметници и създаването на Областната комисия „Военни паметници” през април т.г. в Националния регистър на военните паметници към МO са били регистрирани 47 войнишки паметника на територията на област Сливен.

Това сочи обобщената информация за извършеното до момента по регистрацията на военните паметници в областта и общините, изнесена на днешното заседание на комисията. То се проведе в залата на Областна администрация – Сливен под председателството на областния управител Христина Чолакова.

За 17 от паметниците не е имало снимков материал, но такъв вече е направен и по решение на комисията ще бъде изпратен в Националния регистър на военните паметници за допълване на информацията. Два от регистрираните паметници на територията на областта не отговарят на изискванията на Закона за военните паметници, тъй като не се отнасят за български военнослужещи и комисията реши да бъде изпратено предложение до министъра на отбраната за изваждането им от регистрите. Става въпрос за мемориала на Хълма на Свободата в Сливен и за паметната плоча на загиналите руски войни в Освободителната война в Котел.

По време на заседанието постъпиха предложения за вписването в националния и областния регистри на 42 нерегистрирани досега паметника и паметни плочи. 24 от тях са на територията на община Сливен, 8 – в община Котел и 10 – в община Твърдица. Предложено бе да се отрази в регистрите и преместването на паметника на поручик Христо Донев от закрития свързочен полк в Нова Загора в центъра на града. Цялата тази информация ще бъде предоставена на министъра на отбраната за вписване или допълване в Националния регистър на военните паметници и ще бъде заложена в Областния регистър „Военни паметници".

На основание публикация на Стефан Джагаров в бр. 42 на в. „Сливенско дело" от 17 юни т.г. областната комисия „Военни паметници" реши да препоръча на кметовете на общините Сливен и Твърдица и кметовете на кметства Бяла паланка, Жълт бряг, Въглен, Градско и Новачево да издирят с помощта на историческите музеи имената на участниците и загиналите през войните и да планират изграждането на паметник или паметна плоча в тяхна чест. Комисията ще препоръча още на кмета на община Сливен да бъде поставена паметна плоча в кв. „Сини камъни" на единствения загинал в мироопазващата мисия на ООН в Камбоджа сливенски военнослужещ Кирил Киров.

Паметниците в община Сливен са в добро състояние с изключение на тези в Груфишево и Мечкарево, за чиято реставрация ще се търсят средства, увериха от общинската администрация. Сравнително добре се подържат и паметниците в община Котел. Девет от паметниците в община Твърдица се нуждаят само от освежаване, но единият в с. Червенаково е застрашен от унищожаване и са необходими спешни мерки за неговото съхраняване.

Към кметовете на общини и на кметства от областта с решение на комисията ще бъде отправена препоръка да полагат грижи за почистването и подържането на войнишките паметници и паметни плочи на тяхна територия.

Снимки

212112121