Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обучение във връзка с проектите за хуманитарна помощ, финансирани от Посолството на САЩ у нас, се проведе днес след обяд в залата на Областн

09 септември 2008 08:52,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 961
1111

Организатори са Офисът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София и Областна администрация – Сливен. Участваха кметове на общини и населени места от областите Сливен, Ямбол и Бургас, разположени в района около полигон Ново село.

Областният управител Христина Чолакова откри обучението, като благодари за осъществените вече хуманитарни инициативи в региона и изрази надежда в бъдеще да има още много такива. Кметовете споделиха какви хуманитарни проекти са били осъществени в техните населени места и споделиха необходимостта най-вече от подобряване на социалната инфраструктура. Подп. Дейвид Хартман от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САШ обясни, че преди членството на България в ЕС са били възможни по-мащабни проекти, но сега тези възможности са по-малки и основно се изразяват в оказване на хуманитарна помощ чрез строително ремонтни-дейности или медицинско съдействие на цивилното население. Сред гостите бе и кап. л-т Джейкъб Дейстар – зам.-началник на Отдела за военно сътрудничество. Припомнени бяха осъществените досега проекти за хуманитарна помощ като ремонта на военна болница Сливен, медицинска помощ за гражданското население чрез дарение на консумативи и профилактични прегледи, подмяната на дограмата в Дома за възрастни в Сливен, ремонти на детските градини в Мокрен, Котел, ЦДГ Здравец в Сливен, на читалищата в Мамарчево и Мокрен, медицински прегледи съвместно с български военни лекари. Уточнени са вече и някои конкретни проекти по програмата за 2009г. като ремонт на тоалетни помещения в Клуба за инвалиди в Сливен, ремонт на покривната конструкция на училище Христо Ботев в гр. Сунгурларе и на читалището в с. Бояджик – Ямболско.

Весела Терзиева от Посолството на САЩ разясни по-обстойно как трябва да бъде направен един проект, за да бъде одобрен и финансиран.

Предложено бе да се помисли дали двата противопожарни автомобила, които ще обслужват полигон Ново село, не могат да помагат при необходимост и на околните села, но гостите поясниха, че това е правен казус, чието решаване не зависи от тях. Г-жа Чолакова предложи съвместно да бъде изграден учебен център, който да дава минимум езикова подготовка на кандидатстващите за работа на полигона. От посолството на САЩ обещаха да обмислят идеята.

Снимки

2222