» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Обучение във връзка с проектите за хуманитарна помощ, финансирани от Посолството на САЩ у нас, се проведе днес след обяд в залата на Областн

09 September 2008 08:52,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 976
1111

Организатори са Офисът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София и Областна администрация – Сливен. Участваха кметове на общини и населени места от областите Сливен, Ямбол и Бургас, разположени в района около полигон Ново село.

Областният управител Христина Чолакова откри обучението, като благодари за осъществените вече хуманитарни инициативи в региона и изрази надежда в бъдеще да има още много такива. Кметовете споделиха какви хуманитарни проекти са били осъществени в техните населени места и споделиха необходимостта най-вече от подобряване на социалната инфраструктура. Подп. Дейвид Хартман от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САШ обясни, че преди членството на България в ЕС са били възможни по-мащабни проекти, но сега тези възможности са по-малки и основно се изразяват в оказване на хуманитарна помощ чрез строително ремонтни-дейности или медицинско съдействие на цивилното население. Сред гостите бе и кап. л-т Джейкъб Дейстар – зам.-началник на Отдела за военно сътрудничество. Припомнени бяха осъществените досега проекти за хуманитарна помощ като ремонта на военна болница Сливен, медицинска помощ за гражданското население чрез дарение на консумативи и профилактични прегледи, подмяната на дограмата в Дома за възрастни в Сливен, ремонти на детските градини в Мокрен, Котел, ЦДГ Здравец в Сливен, на читалищата в Мамарчево и Мокрен, медицински прегледи съвместно с български военни лекари. Уточнени са вече и някои конкретни проекти по програмата за 2009г. като ремонт на тоалетни помещения в Клуба за инвалиди в Сливен, ремонт на покривната конструкция на училище Христо Ботев в гр. Сунгурларе и на читалището в с. Бояджик – Ямболско.

Весела Терзиева от Посолството на САЩ разясни по-обстойно как трябва да бъде направен един проект, за да бъде одобрен и финансиран.

Предложено бе да се помисли дали двата противопожарни автомобила, които ще обслужват полигон Ново село, не могат да помагат при необходимост и на околните села, но гостите поясниха, че това е правен казус, чието решаване не зависи от тях. Г-жа Чолакова предложи съвместно да бъде изграден учебен център, който да дава минимум езикова подготовка на кандидатстващите за работа на полигона. От посолството на САЩ обещаха да обмислят идеята.

Photos

2222