Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Резултати от контролната дейност по спазване на трудовото законодателство през 9-те месеца на 2011 г. на Дирекция „Инспекция по труда” Сливе

25 ноември 2011 11:56,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1029

В Областна администрация Сливен се получи информация, касаеща дейността на „Инспекция по труда” и резултатите от нея за деветмесечен период през 2011 г.

През деветмесечието на 2011 г. Дирекция „ Инспекция по труда” е извършила проверки на 1628 предприятия. 1314 бр. са такива с повече от 1бр. наети работници, като изискването на ЗБУТ за изготвяне на оценка на риска са изпълнили 1297 бр. (91%) от различните икономически дейности. Това показва тенденция към нарастване на броя на предприятията, изготвили оценка на риска на работните места и утвърдили програма за минимизиране на риска.

През деветмесечието на 2011 г. са констатирани 8580 бр. нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 4269 бр. (49%) от общия брой констатирани нарушения. От тях 2686 бр. (66%) са по организация и управление на дейността, 952 бр. (23%) са по безопасност на труда и 631 бр. (21%) са по хигиена на труда.

Резултатите от извършените проверки показват, че има тенденция към намаляване на нарушенията по ЗБУТ, като най-вече намаляват тези по безопасност, за сметка на тези по организация на труда.

Запазва се първото място за нарушенията по заплащането на труда. Често се срещат и нарушения, свързани с неизплащането на уговореното трудово възнаграждение. Относително висок е и дялът на нарушенията, свързани с работното време, почивките и отпуските.

Съставените актове за гореспоменатия период са 623 бр. Потърсена е административнонаказателна отговорност от 403 бр. юридически лица, 154 бр. еднолични търговци, 30 бр. работодатели физически лица, 31 бр. длъжностни лица и 5 бр. работници/служители.

Подадени са 6 бр. сигнали до прокуратурата.

Информацията е подадена до Областния управител на Сливен от г-жа Ирена Иванова, Директор на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен