» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Брайън Шипман - служител в отдел „Европейски политики” от съвета в графство Корнуъл – регион Югозападна Англия, гостува днес

11 September 2008 17:03,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1071
1111

Брайън Шипман - служител в отдел „Европейски политики” от съвета в графство Корнуъл – регион Югозападна Англия, гостува днес в Областна администрация – Сливен по покана на областния управител Христина Чолакова.

ой бе придружен от Маргарита Атанасова от Дирекция „Регионална политика и системи за управление" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Гостите се срещнаха с г-жа Чолакова и експерти от Областна администрация – Сливен за да обсъдят конкретни идеи за съвместни проекти.

„Темата за регионалната политика е изключително модерна в България, но за нас е важно тя да се случва. Защото след като в рамките на Европейския съюз говорим за Европа на регионите, следва да им наложи повече компетентност и оперативна самостоятелност", каза в началото г-жа Чолакова.

Поводът за посещението на г-н Шипман в нашата страна е търсенето на нови възможности за сътрудничество по оперативна програма „Регионално развитие". Той сподели, че преди 7-8 години графство Корнуъл е бил беден и западащ регион с ниски доходи, висока безработица и непривлекателен за младите хора. След осъществяването на няколко ключови проекта само за няколко години брутният вътрешен продукт скочил от 67% на 76%. „Може би успехът ни се дължи и на това, че имаме по-различен подход към фондовете – вместо да чакаме проектите да дойдат при нас, ние сме тези, които ги възлагаме. Макар това да крие повече риск, води до по-бързи резултати", каза гостът в отговор на интереса на домакините към формулата на този успех. Като условие за успеха той изтъкна и работата в партньорство на местна власт, бизнес и научен потенциал. Шипман сподели, че желанието регионът им да се представи добре и извън страната, е довело до идеята за развитие на сътрудничество с региони извън Великобритания.

Експерти от Областна администрация предложиха две конкретни идеи за сътрудничество – развитие на туризма и възобновяеми енергийни източници. Според госта втората тема е по-подходяща за тях и дава шанс за развитие на конкретни проекти. Г-жа Чолакова подчерта, че възобновяемите енергийни източници дават възможност за финансиране по Програмата за развитие на селските райони и изтъкна наличието на база и научен потенциал. Основните параметри на този проект ще бъдат представени пред местната администрация в графство Корнуъл и едва след това ще стане ясно дали може да се развие партньорство с Областна администрация - Сливен.

Photos

111