» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението се проведе днес в залата на Областна администрация - Сливен.

12 September 2008 16:48,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1096
1111

Според изнесената информация от сектор „Пътна полиция-КАТ" сериозно е влошена пътната обстановка през тази година. Тревожно е нараснал броят на пътните произшествия. Половината от катастрофите са причинени от транзитно преминаващи транспортни средства.

Във връзка с началото на учебната година има разпореждане до началниците на РПУ-тата в областта през периода 12-28 септември да се проведе традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!" със засилено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата, преглед на пътната сигнализация и маркировка и др. Министерството на образованието и науката задължава РИО на МОН и ръководствата на училищата да предприемат необходимите мерки за осигуряване на безопасност през цялата учебна година.

Изнесена беше информация за изпълнението на решенията от предишното заседание на комисията. Във връзка с установените нередности по подържането на общинските пътища ще се препоръча на кметовете на общини да предприемат действия по отстраняването им като заложат средства за това в бюджет 2009 и кандидатстват по регионални програми за ремонт на пътна мрежа и улични настилки. Комисията ще препоръча и на кмета на община Котел на основание Наредба №1 за обществения ред на територията и Наредбата за управление на общинските пътища да разпореди премахване на натрупаните строителни материали и дърва от тротоарите пред домовете в селищата и по пътищата, които създават предпоставки за ПТП.

Тъй като не е ясно коя е институцията, която трябва да нареди преместването на търговците от нерегламентираните пазари на територията на областта, областният управител Христина Чолакова призова представителите на всяка от институциите да разгледат нормативната си база и помислят какво могат да направят в рамките на правомощията си и на следващото заседание да се вземе конкретно решение.

От Регионална дирекция „Автомобилна администрация" отчетоха като положителна мярка за безопасността по пътищата промяната в Наредбата за обучение на водачи и по-конкретно изискванията за минимум основно образование, въвеждане на междинен изпит и промяна в реда при крайното изпитване.

Зам.-областният управител Фатме Мустафова изнесе информация за предстоящия втори ден за пътна безопасност – 13 октомври. Предложено бе на този ден областната и общинските комисии по безопасност да организират опреснителни курсове за съставите си. Ще се обмислят и възможностите за премахване на нерегламентирания паркинг до бившата популярна банка в Сливен.

Photos

2222