» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова взе участие в научната конференция, посветена на 100 години от обявяването на Незав

14 September 2008 20:02,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1094

Проявата събра в петък и събота в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново повече от 400 учени, интелектуалци, общественици и граждани.

„Трябва да имаме куража и силата да обединим все повече наши сънародници около тази кауза – модерна и просперираща България, страна със самочувствие и граждани с реализиран потенциал. Така, както са го мечтали нашите деди, тук в тази зала преди 100 години". Това заяви в приветствието си лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той не скри вълнението си, че се намира в старопрестолния град и то по повод юбилейно историческо събитие, с което го свързва семейна приемственост и определи обявяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд като съдбоносни, паметни мигове на национално единение и стремеж към държавен суверенитет. Според него, погледът към миналото винаги е полезен, тъй като историята ни учи на всичко, включително и на бъдеще и основната поука от този велик исторически акт е, че успехът идва след единението.

Двудневната проява включваше конференция на тема „Среща с историята – 100 години от провъзгласяването на Третото Българско Царство" и представяне на юбилейния албум „Дългът преди всичко", посветен на държавническото дело на Симеон Сакскобургготски по повод неговата 70-годишнина.