Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представителите на Сливен в Националната енциклопедия „Бележити българи на съвременна България”

19 януари 2012 15:56,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1028
Корица

Писателката Иванка Денева и съгражданите й Соня Келеведжиева –преподавател и литературен критик, и световният шампион по вдигане на тежести Норайр Нурикян са включени в престижното издание под заглавие „Бележити българи на съвременна България”. То излезе преди дни със знака на Висшата книжовна школа „Сириус 4” (ред. инж. Любомир Михайлов), публикувала днес поредица енциклопедии и изследвания („Научната слава на България”, „Българска журналистическа енциклопедия”, „Светила в българската медицина”, „Политическа психология”, „Психологични закони за развитието на народите” и др.) и продължител на традициите на Великотърновската школа.

Представянето в енциклопедията „Бележити българи на съвременна България” на над 200 личности с приноси в развитието на научния, стопанския, културния и обществения живот на страната, я прави едно от представителните издания за съвременниците, допринесли с интелекта и делата си за градежа и прославянето на държавата ни по света. Фактът на включване на 15 академици (сред които Петя Василева, Никола Съботинов, Радко Радев, Григор Велев, Иван Газдов, Ангел Гълъбов и др.), на 9 член-кореспонденти (Любен Димитров, Владимир Овчаров, Аксиния Джурова, Димитър Цалев и др.) и на 157 професори, доктори и доценти, свидетелства за стремежа акцентът в енциклопедията да бъде поставен върху съвременния научен потенциал на България, на талантливите съзидатели в областта на техническата мисъл, изобретенията, конструирането, мениджмънта; в сферата на изкуствата и културата, образованието и учителската дейност, занаятите и др. Тук присъстват биографиите на именитите и почитани от българите Стоянка Мутафова, на пианистите проф. Атанас Куртев и Кирил Ламбов, на архитектите Ирина Радевска и Добрина Желева-Мартинс, на театралите проф. Димитрина Гюрова, проф. Румен Рачев, проф. Венелин Грамадски, на спортистите Стефка Костадинова, Илия Чубриков, Борислав Михайлов и видни личности из други области.

В енциклопедията „Бележити българи” са показани „интегралното” творческо присъствие и дейностите в различни сфери на сливенките Соня Келеведжиева и Иванка Денева, включването им в редица национални и международни антологии, справочници и енциклопедии и отличия от конкурси.

Д-р Иванка Денева е представена с писателската, научно-изследователската, литературно-критическата и журналистическа дейност, със социално-творческите й проекти за изкуството с възрастните и хората с увреждания и др. Критиката определя прозата й за „събитие в съвременната българска литература” (романа „Жарава”), а „Кръстопъти и ветрове” - като „роман за историческата ни съдба”(Н. Иванов), създаден с „балзаковски размах” (доц. П. Стефанов). Изследва живота и приносите на видни български възрожденци и съвременни писатели и участва в национални научни конференции на Съюза на учените; отразява в продължение на години културните събития от Сливенския регион в националните медии, както и многогодишната работа на Летния театрален университет. Анализира, като литературен критик, творчеството на национални и местни автори пред българската общественост в “литературните салони” на Сливен. Заради публикуването на творчеството й в различни точки на Европа и света (Северна и Южна Америка, Англия, Непал, Канада, Турция, Испания, Сърбия, Австралия, Чехия и др.), биографията й е включена в националната енциклопедия на прославящите България по света личности „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, както и в изданието на известните сливенци „Доколкото знаем за тях”, в антология на Международната поетическа библиотека и Международното общество на поетите (Оуинг Милс, САЩ, 2004 г.), в „Световната испаноезична антология на поетите на XXI век” , Мадрид, 2011 г. Прилагаме анотацията на редакцията пред творчесата й биография в националната енциклопедия „Бележити съвременни българи”: „Иванка Денева е любима българска писателка и поетеса. Автор с висок принос в критическото изследване на редица произведения”.

Разностранните проявления в личността на Соня Келеведжиева са видни от работата й в сферата на учебно-образователния процес по литература и в работата й с литературните таланти, в книгите й за възрожденци и творчеството на сливенски автори; в създаването и ръководството на ученически театрален състав, (където се изявява като сценарист и постановчик), редактор на ученическо литературно списание, водеща в миналото на телевизионно предаване за култура и като общински съветник и общественик. Участва с доклади в национални научни конференции; редактор на книги, критик и отличаван на литературни конкурси автор. В анотацията към биографията й в енциклопедията „Бележити българи на съвременна България” за преподавателската, литературно-творческата и обществена дейност на Соня Келеведжиева четем думите: „Обичана българска учителка. Автор на голям брой научни книги”.

Постиженията и личността на Норайр Нурикян не се нуждаят от представяне. Той е сред българите, изправяли многократно признателните ни сънародници пред вдигнатото, заради успехите му, национално знаме по спортни събития у нас и по света. Енциклопедията „Бележити българи” анотира дейността му: „Известен световен шампион по вдигане на тежести. Почетен професор на Армения”. В биографията му респектират двете олимпийски шампионски титли (от Мюнхен и Монреал”), множество медали, присъствието му „в първата почетна десятка сред всички спортисти на България”. Последовател на школата и традициите на Иван Абаджиев, заедно с него и самостоятелно изгражда над двадесет бележити спортисти – шампиони от световни и олимпийски игри. Заемал висши административни длъжности в БФВТ и в Световната федерация. За спортни заслуги е удостоен с най-високите български медали и отличия, вкл. орден „Стара планина”. Олимпийският комитет на Армения му присъди „златен медал” през 2010 година.

 

По материали от изданието „Бележити българи на съвременна България”