Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За първи път в новата си история Твърдица отпразнува Освобождението си

19 януари 2012 16:22,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1261
венци пред паметника

На 14 януари 2012 год. Твърдица отбеляза за първи път в най-новата си история Деня на Освобождението.

Преди 134 г. на 14 януари, части от 13-ти Драгунски полк от Левия страничен отряд на руската армия, под командването на ген. Едуард Делинсхаузен, преминават Твърдишкия проход и освобождават Твърдица.

По повод годишнината беше отслужен благодарствен молебен в храм „Св. Петка”. Присъстваха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, общински съветници, служители от общинска администрация и граждани.

Празникът продължи на пл. „Свобода” пред паметната плоча на освободителите. Кметът на общината произнесе слово, в което подчерта, че макар да са оскъдни историческите данни, Твърдица има свое „място на признателността” и днес прави крачка напред, за да извади този ден от забвение и да се постави началото на една нова традиция.

„Всяка година нека тук ни събира единомислието и отговорността, че родната история трябва да се познава и съхранява, при всяка годишнина да са намерени отговори на повече въпроси, които да се предадат за поколенията, за да бъдем достойни за свободата си !…”, каза г-н Атанасов.

Той проследи накратко събитията в онзи паметен ден – нощния пожар в източната махала на селото, вестта за идването на братушките, посрещането им в месността „Богомилското гробище”, последвалото тържественото посрещане по обяд в селото от местните първенци и цялото население, преклонението на руските части пред последните жертви на робството, станало на площада. Тези факти са описани от местния краевед Тодор Стоянов в книгата „Твърдица в миналото”.

Паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – І-ва опълченска дружина, Михо Димитров - V-та опълченска дружина, участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков – от с. Сборище, дадените жертви по време на робството, бяха почетени с едноминутно мълчание.

На паметната плоча на освободителите кметът на общината и общински съветници поднесоха венци, след което пред загиналите се преклониха и други представители на администрацията и граждани на Твърдица.

Снимки

г-н Атанасов произнася реч