» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

За първи път в новата си история Твърдица отпразнува Освобождението си

19 January 2012 16:22,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1268
венци пред паметника

На 14 януари 2012 год. Твърдица отбеляза за първи път в най-новата си история Деня на Освобождението.

Преди 134 г. на 14 януари, части от 13-ти Драгунски полк от Левия страничен отряд на руската армия, под командването на ген. Едуард Делинсхаузен, преминават Твърдишкия проход и освобождават Твърдица.

По повод годишнината беше отслужен благодарствен молебен в храм „Св. Петка”. Присъстваха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, общински съветници, служители от общинска администрация и граждани.

Празникът продължи на пл. „Свобода” пред паметната плоча на освободителите. Кметът на общината произнесе слово, в което подчерта, че макар да са оскъдни историческите данни, Твърдица има свое „място на признателността” и днес прави крачка напред, за да извади този ден от забвение и да се постави началото на една нова традиция.

„Всяка година нека тук ни събира единомислието и отговорността, че родната история трябва да се познава и съхранява, при всяка годишнина да са намерени отговори на повече въпроси, които да се предадат за поколенията, за да бъдем достойни за свободата си !…”, каза г-н Атанасов.

Той проследи накратко събитията в онзи паметен ден – нощния пожар в източната махала на селото, вестта за идването на братушките, посрещането им в месността „Богомилското гробище”, последвалото тържественото посрещане по обяд в селото от местните първенци и цялото население, преклонението на руските части пред последните жертви на робството, станало на площада. Тези факти са описани от местния краевед Тодор Стоянов в книгата „Твърдица в миналото”.

Паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – І-ва опълченска дружина, Михо Димитров - V-та опълченска дружина, участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков – от с. Сборище, дадените жертви по време на робството, бяха почетени с едноминутно мълчание.

На паметната плоча на освободителите кметът на общината и общински съветници поднесоха венци, след което пред загиналите се преклониха и други представители на администрацията и граждани на Твърдица.

Photos

г-н Атанасов произнася реч