» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стартира набирането на предложения по две схеми за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР).

23 September 2008 19:13,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1132

Насоките за кандидатстване бяха представени на провелия се в Бургас Информационен ден, организиран от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ, на който присъства и представител на Областна администрация – Сливен.

По приоритетна ос 4, операция 4.2 Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики" минималната сума на проекта е 100 000 лв., максималната - 300 000 лв.

Тя е отворена на 31 юли 2008 г., като крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 октомври т. г. Потенциални бенефициенти са общини, областни администрации, сдружения/асоциации на местни/регионални власти, неправителствени организации и други, описани в насоките за кандидатстване.

По приоритетна ос 1, операция 1.4 Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за подобряване на градската среда", минималната сума е 1 000 000 лв., максималната - 10 000 000 лв.

Отворена е на 20 август 2008 г., а крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 януари 2009г. Потенциални бенефициенти са общините на 7-те големи града - София, Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора, както и 79 общини в обхвата на градските агломерационни ареали.

По операция 4.2. ще се финансират проекти за сътрудничество в рамките на ЕС, в хода на които ще се трансферират знания, умения и най-добри практики. Темите на междурегионално сътрудничество, които ще бъдат подкрепяни, са превенция на риска, планиране и управление на градовете, ИКТ мрежи, жилищна политика, ВЕИ, транспорт, туризъм, междуобщинско сътрудничество. Кандидатите трябва задължително да участват в партньорство с поне един чуждестранен партньор от ЕС, който да представлява местна или регионална власт с посочени ясни ангажименти. Финансирането ще се предоставя само на българския партньор по проекта, който е и водещ.

По операция 1.4. ще се финансират проекти за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, на пешеходни алеи и тротоари, велопътеки и алеи, подлези, рехабилитация и реконструкция на улични мрежи, обществени паркинги, енергоспестяващо улично осветление, осветление в паркове, създаване на достъпна архитектурна среда. Публичните инвестиции ще бъдат насочени към обновяване и разширяване на ключовата за градските системи инфраструктура, която ще поддържа градските райони като центрове за сближаване и растеж. Бенефициентите (общините) трябва да кандидатстват самостоятелно. Не се допуска участието на партньори. Община Сливен и община Нова Загора са допустим кандидат.

Насоките за кандидатстване по двете операции са публикувани на сайта на Оперативна програма „Регионално развитие", на интернет адрес: www.bgregio.eu.