Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Областна администрация - Сливен се състоя среща...

17 януари 2008 12:52,
Излъчване: Област Сливен преди 16 години, брой четения: 939

В Областна администрация - Сливен се състоя среща на областния управител Христина Чолакова и нейните заместници с управителя на „ВиК-Сливен” ООД Никола Терзиев.

Идеята бе да се види състоянието на дружеството, готовността му за конкретна работа по реконструкцията на водопроводната мрежа, както и да се потърсят заедно решения на съществуващите проблеми.

На срещата г-н Терзиев информира как дружеството е приключило 2007 година и какво е в момента неговото състояние. Като основен проблем в бъдещата работа той очерта липсата на закон за водоснабдяване и канализация. Проблемите в дружеството са свързани още с размера на таксата за водоползване на Басейнова дирекция, недостатъчната все още комуникация с общините, както и ниската събираемост на вземанията от ромските квартали в някои населени места от областта и в гр. Сливен.

Управителят на ВиК-Сливен информира, че през 2007 г дружеството е кандидатствало и получило одобрение за заем от Световната банка в размер на 8,5 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени за период от 3 години, като основно ще се разходват за реконструкция на водопроводната мрежа на територията на областта. С част от заема ще се закупят технически средства.

Ръководството на дружеството е изготвило списък за капиталови разходи за 2008 г., който е съгласуван и с кметовете на общините от областта и предстои да бъде представен в Министерството за регионалното развитие и благоустройството за одобряване и финансиране.

За реконструкцията и модернизацията на водопреносната и канализационната мрежа със средства на ЕС по оперативните програми преки бенефициенти могат да бъдат общините. В тази връзка областният управител Христина Чолакова предложи домакинството си за срещи между ръководствата на общините на територията на областта и „ВиК-Сливен" ООД с цел стиковане на усилията и търсене на оптимални възможности за решаване на проблемите.

По искане на г-жа Чолакова управителят на ВиК ще представи още в началото на идната седмица списък на обектите за реконструкция на водопроводната мрежа със средства от МРРБ и със заем от Световната банка, както и списък с критичните места, където има ниска събираемост на вземанията.

Подобни срещи на областното ръководство са предвидени и с други ведомства и институции от областта.