» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Трима американски военнослужещи от 278 бронекавалерийски полк...

24 January 2008 12:53,
Emission of: District Sliven 16 years ago, number of readings: 1171
111

Трима американски военнослужещи от 278 бронекавалерийски полк от щата Тенеси, гостуващи тези дни в под. 22 220 в Сливен, се срещнаха днес с областния управител на област Сливен Христина Чолакова.

Срещата бе във връзка с организирането на съвместно мероприятие по плана за сътрудничество със САЩ и се състоя от 11,15 часа в залата на Областна администрация Сливен. Идеята бе американските военни да се запознаят с областния управител на област Сливен и да участват в брифинг на териториална дирекция „Гражданска защита" за нейната роля на регионално ниво.

Гостите – подп. Даръл Дарнбуш, м-р Майкъл Нейв и старшина Ралф Уйлямс, бяха придружавани от изпълняващия длъжността командир на 13 Бронетанкова бригада в Сливен полк. Любчо Тодоров и м-р Дончо Богданов.

Г-жа Чолакова приветства щатските военни за традицията преди всяко посещение в Сливен или учение на полигон „Ново село" да установяват контакти с местните и регионални власти и отбеляза, че това е особено важно за изграждането на взаимно доверие най-вече с живеещите в района на полигона. След това тя направи кратко представяне на област Сливен чрез слайдове. Областният управител разказа на гостите за системата на управление на областта и своите функции, запозна ги с териториалната и административната структура на областта и с историята на гр. Сливен. След това се спря на големите инвестиции в областта и потенциала в различните сектори на икономиката. Чрез мултимедийната презентация гостите се запознаха още със символите на Сливен и природните забележителности на природен парк „Сините камъни, с находките от археологическата експедиция източно от Сливен от лятото на 2007 г., с Карановската могила и потенциала за развитие на селски и ловен туризъм в общините Котел и Твърдица, а накрая и с прототипа на първия български автомобил – дело на студенти и преподаватели от филиала на Технически-университет – София в нашия град.

Гостите на свой ред споделиха добрите си впечатления от Сливен, проявиха интерес към вино- и млекопроизводството и отправиха пожелание при следващото им гостуване в Сливен вече да е реалност производството на първия български автомобил.

След това срещата продължи с брифинг с представители на Териториална дирекция „Гражданска защита" на тема „Роля на дирекция Гражданска защита – област Сливен на регионално ниво – възможности и перспективи. Законова рамка на дейността на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и защита на населението при бедствия".

Photos

222