Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация – Сливен продължава усилено работата си...

07 февруари 2008 12:57,
Излъчване: Област Сливен преди 16 години, брой четения: 1057

Областна администрация – Сливен продължава усилено работата си по стартиралия през 2006 г. проект „Разбираема България”.

Проектът е на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН. С тази съвместна инициатива бяха установени ясни и твърди правила за изписване на българските собствени имена на латиница. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прие Наредба за транслитериране на българските географски имена, които стават задължителни за всички. Очакванията са реализацията на проекта да доведе до повишаване имиджа на администрацията, както пред българските граждани, така и пред чуждестранните ни партньори, и да се премахне хаосът в изписването на латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др.

По проекта „Разбираема България" Областна администрация – Сливен организира работна среща, която ще се проведе 15 февруари /петък/ в залата на областната администрация. Поканени са представители на ръководствата на общините от областта, ръководителите на регионално представени държавни структури, библиотеки, музеи, издателски къщи, рекламни агенции, фирми, поддържащи сайтове. Идеята е на тази среща да бъде представен проектът „Разбираема България", да се разгледа Наредбата за общите правила за организация на административното обслужване и да се изнесе информация за състоянието на сайтовете на общините и териториалните звена на централните администрации в област Сливен. На участниците ще бъдат раздадени информационни дипляни и плакати в помощ на транслитерацията на българските собствени имена на латиница, информационни брошури за новите ни права след влизането на България в Европейския съюз и дипляни за предлаганите от администрациите електронни услуги.

Сайтът на Областна администрация – Сливен е един от малкото сайтове на областни администрации в страната, напълно отговарящ на наредбата за транслитериране и с информация, поднесена на четири езика. Това беше отбелязано от министъра на държавната администрация Николай Василев на провелото се в края на миналата година оперативно съвещание на МДААР.