Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет...

28 януари 2008 12:56,
Излъчване: Област Сливен преди 16 години, брой четения: 1080
111

Днес на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие беше утвърден държавният план-прием за учебната 2008/2009г. в професионалните гимназии, професионалните училища и в паралелките за придобиване на професионална квалификация в общообразователните и специални училища на територията на област Сливен.

То се състоя в залата на Областна администрация – Сливен и бе водено от зам. областния управител Фатме Мустафова.

От РИО на МОН представиха мрежата от училища, осъществяващи професионално обучение. Според направения анализ при одобрени миналата година 60 професионални паралелки на територията на областта са били реализирани 40. Професионалните гимназии са намалели с две след като Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в Сливен се сля с Професионалната гимназия по механотехника, а Професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров" в Твърдица – със СОУ „Н. Рилски" – Твърдица. Тъй като значително е намалял приемът в ПГ за химични технологии и Професионалната гимназия по текстил, тяхното самостоятелно съществуване става неефективно. Това налага да се търси решение по отношение на общото им бъдеще.

За новия прием на територията на областта са заявени общо 63 паралелки. Тъй като няма законови ограничения за броя на паралелките, всички предложения бяха одобрени. От РИО на МОН споделиха, че макар като цяло специалностите да са в съответствие с търсенето на професии на пазара на труда, все още заявката от реалния бизнес я няма. Малък е и броят на професионалните гимназии, които предлагат прием на отпаднали от системата на образование.

Кольо Колев – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта" – Бургас, препоръча професионалните училища да направят много добър маркетинг и срещи с работодателски организации, за да има реализация на учениците след завършване на образование. Работодатели обаче възразиха, че не могат да задължат учениците да сключат договор с тях, нито могат да инвестират в обучението им сериозни средства, след като повечето продължават образованието си след средното.