Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отзиви...

25 февруари 2008 13:02,
Излъчване: Област Сливен преди 16 години, брой четения: 1062

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев изпрати писмо до областните управители в страната, в което им препоръчва да последват примера на областния управител на Сливен Христина Чолакова и организират форуми за популяризиране на проекта „Разбираема България” на регионално ниво.

„С проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН бяха установени ясни и твърди правила за транслитерация на българските собствени имена на латиница. Въпреки че тези правила са задължителни за всички, все още съществува хаос в изписването с латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др. Една от причините за това вероятно е недостатъчната запознатост от страна на администрациите и обществото по отношение на тези правила. Ето защо е изключително важно всички областни администрации активно да се включат в процеса на популяризиране на проекта на регионално ниво. Разчитаме на Вашата инициативност и идеи. Добър пример дадоха от Областна администрация – Сливен, които първи проявиха ангажираност по въпроса и на 15 февруари т.г. организираха кръгла маса, на която бяха обсъдени задълженията на отделните администрации при прилагането на правилата за транслитерация", се казва в писмото на министър Василев.

В състоялата се в Областна администрация – Сливен работна среща взеха участие представители на общинските администрации, на регионалните структури на централната администрация, библиотеки, музеи, издателски къщи, рекламни агенции, фирми за уеб дизайн, медии и пр. Те бяха запознати с проекта „Разбираема България", а експерти от областната администрация направиха преглед на състоянието на интернет сайтовете и табелите на отделните администрации и организации в областта. В срещата се включиха и представители на МДААР и Института за български език при БАН, които отговаряха на въпросите на участниците относно коректното изписване на собствените имена на латиница. Срещата бе определена от всички участници като изключително полезна и конструктивна. Припомняйки всичко това, министър Василев завършва писмото си с думите:

„Приемете моята гореща препоръка да последвате примера на областния управител на Сливен Христина Чолакова като организирате подобни форуми и във Вашите региони. Утвърждаването на правилата за транслитерация не би могло да стане без активната подкрепа на всички институции. Затова разчитаме много на Вас да ни помогнете да направим България разбираема за всички".