» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Първа по рода си изложба на гоблени, плетива и приложна бродерия...

21 March 2008 13:07,
Emission of: District Sliven 16 years ago, number of readings: 1022
111

Първа по рода си изложба на гоблени, плетива и приложна бродерия „Магия с игла и конец”, изработени изцяло от служителки в Областна администрация – Сливен, се откри днес – 21 март, от 11.00 часа в заседателната зала на Областната администрация.

Инициативата е посветена на женския месец март и Първа пролет. На откриването присъстваха служители на администрацията, представители на медиите, почитатели на гобленарското изкуство и участнички в най-големия български форум за гоблени.

Пресаташето на Областна администрация - Сливен Мариана Жекова разказа как е възникнала идеята за организирането на изложбата и каква е нейната цел."Искаме да покажем, че съвременната българска жена, въпреки голямата си семейна и служебна ангажираност, е останала вярна на любовта към красотата и продължава да я създава. Изложбата няма конкурсен характер. Тя просто цели да изкара от тесните рамки на дома едно скрито, изцяло домашно занимание, за да намери то своето признание и да внесе искрица светлина и нежност в сивото ни ежедневие", споделиха организаторите. Изложбата беше открита от областния управител г-жа Христина Чолакова, която връчи на деветте участнички грамота и символични подаръци.

В изложбата са показани 100 експоната с разнообразна тематика, сложност и техника на изпълнение. Богато е и стиловото разнообразие - изложбата включва както класически вилерови гоблени, така и немалко достойни образци на съвременната линия в гобленарството, всички изработени с много търпение и любов в продължение на години.

Photos

222333