Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за Комисията за финансов надзор

03 февруари 2012 20:44, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1853
---

Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за Комисията за финансов надзор, които въвеждат задължението за сътрудничество и предоставяне на информация от националния надзорен орган на европейските надзорни органи, Европейския съвет за системен риски на Европейската комисия. В законопроекта се предвижда и задължение за Комисията за финансов надзор да разкрива на европейските надзорни органи и на Европейския съвет за системен риск на информация, представляваща професионална тайна, когато тя е необходима за изпълнение на техните функции.

 

При подаване на заявление за вписване в регистъра на меценатите заявителят - едноличен търговец или юридическо лице, да посочва само единен идентификационен код, без да се изисква доказване на обстоятелствата, вписани в търговския регистър, предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за меценатството. Съгласно приетите промени заявлението за вписване в регистъра, ежегодният доклад и годишният финансов отчет на организациите, подпомагащи културата да се подават по електронен път.

 

С 10 процента се завишават стойностните прагове на обществените поръчки, над които се прилагат съответни процедури по възлагане. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, приети днес на първо четене от парламента. Допълват се и условията, при които определени поръчки могат да бъдат запазени изключително за участие на специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания. С измененията се въвеждат и изискванията на европейски директиви относно обществените поръчки за строителство, доставки и услуги в отбраната и сигурността. Обществените поръчки в отбраната и сигурността ще се възлагат чрез ограничена процедура и процедура на договаряне с обявление. Състезателният диалог и договарянето без обявление могат да се провеждат само при наличие на определени, изчерпателно изброени основания.

 

Новите правила за възлагане ще се прилагат за няколко групи поръчки: доставката на военно оборудване според Общия списък на оръжията на ЕС; доставката на специално оборудване (което включва, изисква и/или съдържа класифицирана информация); поръчките за строителство и услуги, пряко свързани с посоченото оборудване; поръчките за строителство и услуги за специфични военни цели и поръчки за специално строителство и специални услуги (свързани с класифицирана информация). Праговете, над които задължително ще се прилага редът, определен в Закона за обществените поръчки, са за поръчки за строителство, равни или по-високи от 4 млн. лв. без ДДС, и за доставки, услуги и конкурс за проект, равни или по-високи от 400 хил. лв. без ДДС. При възлагане на обществените поръчки възложителят може да предвиди и специални изисквания за изпълнението на обществената поръчка, свързани с възлагането на подизпълнители, или такива, с които се цели гарантиране сигурността на класифицирана информация и/или сигурността на доставките.